Na vsebino

Dan Downovega sindroma v enoti Lunca

V enoti Lunca VDC Črnomelj so danes skupaj s prijatelji iz enote Vinica, obeležili svetovni dan Downovega sindroma. S prisrčnim kulturnim programom in obuti v različne nogavice, so dokazali, kako dragoceni so ljudje z Downovim sindromom. Ob kavici, pogači in pecivu je prijetno druženje kar prehitro minilo.

Svetovni dan Downovega sindroma letos poteka pod geslom Konec stereotipom, s katerim Mednarodna nevladna organizacija DSI poziva vse ljudi in organizacije po svetu, da naj pri svojem delovanju aktivno vključujejo osebe z Downowim sindromom in naj ne delajo in odločajo namesto njih. Pri tem poudarjajo, da imajo ljudje z Downovim sindromom pravico, da sodelujejo pri odločitvah, ki se jih tičejo na vseh področjih svojega življenja.

V Društvu Downov sindrom Slovenija ob današnjem dnevu opozarjajo, da imajo države podpisnice konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov dolžnost zagotoviti, da invalidni otroci in odrasli niso izključeni iz splošnega izobraževalnega sistema na podlagi invalidnosti in da imajo dostop do vključujočega, kakovostnega in brezplačnega primarnega in srednješolskega izobraževanja na enaki podlagi kot drugi. Hkrati imajo tudi pravico do vključujočega zaposlovanja in čim bolj samostojnega bivanja.

Downov sindrom ali trisomija 21 je najpogostejša kromosomska posebnost. Značilnosti sindroma je leta 1844 prvi opisal britanski zdravnik John Longdon Down. Kromosom 21 je v vsaki celici prisoten trikrat, kar upočasnjuje tako telesni kot tudi duševni razvoj. Vzrok za takšno motnjo je največkrat naključen, tveganje pa se povečuje s starostjo staršev. V povprečju se rodi en otrok z Downovim sindromom na približno 800 do 1000 otrok.

Vir: VDC Črnomelj, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj