Na vsebino

Izkopavanja na "Pezdirčevi njivi"

Ekipa, ki pod strokovnim vodstvom arheologinje dr. Lucije Grahek (Inštitut za arheologijo ZRC SAZU) izkopava na najdišču Pezdirčeva njiva v Podzemlju, je v polnem delovnem zagonu. Spomnimo: od tu sta v zadnjih letih prišla zlatnik - velika redkost, in t. i. negovska čelada.

Prve arheološke raziskave na Pezdirčevi njivi so se začele poleti 2016. V času izkopavanj so našli 15 grobov. Večinoma datirajo v 4. stoletje pred Kristusom, nekateri pa, kot nakazujejo bronaste fibule iz latenske dobe, celo že v 3. stoletje pred Kristusom. V večini grobov so našli običajne grobne pridatke, kot so keramične posode in železni kosi orožja, redkost, na katero so naleteli, pa je bil bronast pas, na katerem je bil pritrjen zlatnik. Arheologi so na pomoč poklicali enega največjih poznavalcev numizmatike Petra Kosa, ki je pojasnil, da gre za keltsko imitacijo staterja oz. novca Aleksandra Velikega s podobo Nike in Atene. Datira v 1. polovico 3. stoletja pr. n. št.

Upamo, da jim uspe najti še kaj tako senzacionalnega.

Vir: ZRC SAZU
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj