Na vsebino

Javna tribuna o Srednji šoli Črnomelj

Bivši dijaki Gimnazije Črnomelj (dr. Dušan Plut, dr. Darko Štrajn, dr. Janko Lozar Mrevlje, Maja Weiss in Stanko Štrajn) so pred dvema tednoma širšo javnost in najbolj odgovorne v državi in Beli krajini pozvali, da nemudoma ukrepajo pri reševanju črnomaljske Gimnazije oz. Srednje šole Črnomelj. V javnem pozivu so natančno zapisali kaj srednja šola pomeni njim, kot bivšim dijakom in kaj takšna institucija pomeni za lokalno okolje. Javni poziv je podpisalo skoraj 400 ljudi.

Združenje za ohranitev črnomaljske gimnazije, kot se je poimenovala skupina bivših dijakov pobudnikov rešitve težav v Srednji šoli Črnomelj pa je v sredo sklicalo javno tribuno, ki je potekala v Kulturnem domu v Črnomlju.

Na dogodku, ki ga je povezovala Verica Marušič, so prisotni lahko podali svoja razmišljanja in predloge, s katerimi želijo prispevati k rešitvi težav.

Na žalost vseh, med povabljenimi ni bilo ravnateljice Srednje šole Črnomelj Elizabete Prus, odsotna sta bila tudi župana in županja, ravno tako ni bilo nikogar s pristojnega Ministrstva. Župani so poslali pisne obrazložive, ki so bile tudi predbrane na samem začetku dogodka (izjave županov najdete v prilogah spodaj).

Radio Odeon je celoten dogodek snemal s štirimi kamerami, zato smo tudi potrebovali malce več časa (12 ur posnetkov), da smo dogodek sestavili v smiselno celoto in poskušali iz povedanega izluščiti bistvo, saj je javna tribuna trajala več kot 3 ure.

Uvodoma sta svoje videnje predstavila dva od pobudnikov javnega poziva in tribune; dr. Dušan Plut je najprej razložil odločitev za sklic oz. poziv za rešitev črnomaljske gimnazije TUKAJ.

Tudi dr. Stanko Štrajn se je dotaknil podpisov, ki se jim zdi vredno aktivirati za rešitev Srednje šole Črnomelj, obenem pa poudaril, da nima občutka, da belokranjski župani v tem trenutku vedo kaj bi bilo potrebno storiti: TUKAJ.

Med prvimi je na tribuni spregovorila Janja Jankovič, ki od našega zadnjega poročanja o Srednji šoli Črnomelj, ni več predsednica Sveta zavoda (odstavljeni so bili trije člani oz. jim je kolektiv izglasoval nezaupnico, med njimi tudi njej). Njena izjava je bila skoraj identična izjavi v našem prispevku z dne 17.6.2020 (POGLEJ).

Robert Lozar je predsednik Sveta staršev na SŠ Črnomelj. Poudaril je predvsem na to, da se ob opozarjanju na nepravilnosti ali izboljšave v šoli "trči na zid" in se težav ne rešuje znotraj institucije: TUKAJ.

Manca Bajuk je v 2. letniku gimnazije. Vsaj 5 izmed dijakov v Mancinem razredu pa razmišlja o prepisu na drugo šolo: TUKAJ.

Oče dijaka Vida Kavčiča (njegovo javno pismo je v prilogi spodaj, Vid pa je bil zaradi tekmovanja odsoten na javni tribuni) je ravno tako želel pojasniti nekaj zadev v zvezi s šolo: TUKAJ.

Silvo Grdešič je imel (pred časom) v črnomaljski gimnaziji tri sinove. Apeliral je na vse, ki razmišljajo o izpisu, da ostanejo in se borijo, podal pa je tudi predlog: TUKAJ.

Nekdanji profesor Vincenc Petruna je pogoje za rešitev Srednje šole Črnomelj predstavil po matematično: TUKAJ.

Zvone Kambič je eden od odpuščenih profesorjev v času mandata ravnateljice Elizabete Prus. Ob tem je povedal: TUKAJ.

Prof. Bogomira Kure je upokojena, bila pa je del kolektiva te šole. Žal ji je, da je eden od dijakov, ki namerava zapustiti SŠ Črnomelj, tudi njen vnuk: TUKAJ.

Upokojena profesorica Darka Čop meni, da ga skoraj ni dijaka iz njenih časov, ki se ne bi z nostalgijo spominjal črnomaljske gimnazije: TUKAJ.

Igralka Violeta Tomić je trenutno na delovnem mestu poslanke v Državnem zboru RS. Boji se, da so trenutna prizadevanja za rešitev SŠ Črnomelj že malce pozna, dodala pa je še svoje mnenje glede vodenja in reelekcije mandata glede na uspešnost šole: TUKAJ.

Andrej Sever je bil kritičen do načelnih izjav županov: TUKAJ.

Brane Adlešič je želel pojasniti dogajanja na šoli v svojem imenu. Povedal je, da zadeve niso ravno takšne, kot so predstavljene v medijih. Dotaknil se je letošnje mature, vabila na javno tribuno, govoril o uspehih šole in Vidu Kavčiču: TUKAJ.

Božidar Flajšman je komentiral spis Vida Kavčiča in pritisk šole nanj (pomotoma na posnetku piše, da je bil dijak gimnazije): TUKAJ.

Režiserka Maja Weiss je ravno tako maturantka črnomaljske srednje šole. Vedela je, da na Srednji šoli ni vse rožnato, je pa vseeno neprijetno presenečena, saj so zadeve po njenem mnenju veliko slabše, kot si je predstavljala: TUKAJ.

Kot zaključek javne tribune je v priponki spodaj predlog sklepov in priporočil, s katerim je soglašala večina zbranih v Kulturnem domu v Črnomlju in s katerimi želijo udeleženci in pobudniki tribune Srednji šoli Črnomelj pomagati v premagovanju težav. V priponki so tudi podatki zadnjih let o vpisu gimnazijo.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj