Na vsebino

Kako je s potrdili o prebolelosti v naših zdravstvenih domovih?

Ob sproščanju ukrepov in bližajoči se poletni turistični sezoni, se povečuje povpraševanje po dokazilih o tem, ali smo covid-19 preboleli oziroma ali smo bili cepljeni. Obisk športne prireditve, lokala, kina in pa poletni dopust na tujem, letos zahtevajo določena potrdila, povezana s covidom-19.

Načinov, kako posameznik pride do takšnega potrdila je več. Najenostavneje in najhitreje je na portalu zVEM, a mora oseba zanj imeti digitalno potrdilo. Pridobite ga lahko na upravni enoti, nanj je treba čakati okoli 10 dni. Vsi ostali morajo po takšno potrdilo k svojemu zdravniku. V nekaterih zdravstvenih domovih jih izdajajo brezplačno, drugod je zanje treba plačati. Ponekod potrdila izdajajo tudi v tujem jeziku, spet drugje je treba za prevod najeti prevajalca. Enotnih pravil namreč še vedno ni, zato je na tem področju kar nekaj zmede. In kako je v obeh belokranjskih zdravstvenih domovih?

V Zdravstvenem domu Metlika imajo trenutno največ povpraševanja po potrdilih o opravljenem HAGT testu in o prebolelosti. »Zaenkrat je povpraševanje zmerno. Paciente usmerjamo na portal zVem, kjer si lahko potrdila pridobijo brezplačno z digitalnim potrdilom. Vsekakor pred in med počitnicami pričakujemo večje povpraševanje. Težava nastopi, ko pacient zahteva potrdilo nemudoma, kar pa poleg vseh delovnih obveznosti ni možno,« pravi direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič. V Metliki za potrdilo zaračunavajo 10 evrov, uporabljamo pa lastne obrazce in obrazce, ki so objavljeni na spletni strani ministrstva za zdravje. Po potrebi lahko potrdilo izdajo tudi v angleškem in nemškem jeziku.

»Na spletnih straneh NIJZ so kratka in jasna navodila, kako pridobiti brezplačno digitalno potrdilo, s katerim lahko občani pridobijo vse svoje podatke o testiranju in cepljenju. S tem bomo znižali administrativno obremenjenost družinskih zdravnikov, ki se bodo lahko posvetili zdravljenju pacientov, in preprečili slabo voljo pri čakanju na potrdilo in plačevanju le-tega,« svetuje Vukšiničeva.

Zaradi velikega števila dnevnih migrantov, ki potrebujejo za prehod meje pisno potrdilo, saj jim SMS sporočilo o izvidu testa ne zadostuje, so z izdajanjem potrdil precej obremenjeni v Zdravstvenem domu Črnomelj. Tudi tam ljudje najpogosteje povprašujejo po potrdilih o izvidu hitrega testiranja ter po potrdilih o prebolelosti.

»Če pacient dokazuje prebolevnost covid-19 s pozitivnim rezultatom PCR testa, potem ta izvid izdamo brezplačno (natisne si ga lahko tudi sam na portalu zVem). V primeru, da oseba ni bila testirana, pa prebolevnost na podlagi simptomov okužbe, kar je zavedeno v zdravniškem kartonu, lahko potrdi zdravnik z izdajo zdravniškega potrdila. To potrdilo o prebolelosti pacientu zaračunamo 10 evrov. Prav tako je plačljivo pisno potrdilo o rezultatu hitrega testiranja, če osebi ne zadošča SMS sporočilo o izvidu testa. Cena tega je tudi 10 evrov,« pravi Danica Milkovič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego v ZD Črnomelj. Tam potrdilo o prebolelem covidu napiše zdravnik na zdravniško potrdilo, za izid hitrega testa pa imajo svoj obrazec. Potrdilo po potrebi izdajo tudi v angleškem jeziku.

»Če posameznik potrebuje potrdilo o prebolelosti in je opravil PCR test, lahko dobi samo fotokopijo pozitivnega testa, kar zadostuje za prehode državnih mej in ostale potrebe, kjer to zahtevajo, pri nas pa to dobijo brezplačno. Lahko pa si to natisnejo tudi sami na portalu zVem,« še svetuje Milkovičeva.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj