Na vsebino

Komarna vas

Komarna Vas (nemško: Muckendorf ali Obertappelwerch) je vas na vzhodnem robu Kočevskega Roga v semiški občini. Leži na povprečni nadmorski višini okoli 680 metrov.

Naselje je leta 1574 obsegalo tri hube (kmetije) z več kot 20 prebivalci. Njihovo število je nato raslo vse do leta 1910. V vasi skoraj ni bilo slovenskih prebivalcev, pogovorni jezik v vseh hišah je bila kočevarščina.

Prebivalci so se ukvarjali z delom v gozdu, močno je bila razvita domača obrt. Izdelovali so suho robo, predvsem škafe, banje, čebre, majhne sode in jih prodajali v Karlovec. Vas je imela čevljarja, dva krojača in trgovino. Šola je bila v bližnji vasi Štale.

Prebivalci vasi, Kočevarji, so se izselili decembra 1941, vas pa so julija 1942 požgali italijanski vojaki.

Od decembra 1943 do aprila 1945 je v edini ohranjeni hiši delovala uprava slovenske centralne vojno partizanske bolnišnice (SCVPB), ki se je pred tem nahajala v Jelendolu. V okolici vasi je delovalo več partizanskih bolnic in bilo več skritih skladišč sanitetnega materiala.

Vir: Odkrijte Belo krajino

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj