Na vsebino

Lani občutno več gasilskih intervencij

Operativne enote Gasilske zveze (GZ) Črnomelj so v lanskem letu izvedle 477 izvozov na 288 intervencij, v katerih je sodelovalo vseh 27 operativnih enot iz GZ Črnomelj. Število posredovanj se je v primerjavi z letom prej povečalo kar za 150 odstotkov.

Največ izvozov na intervencije (159) je opravila operativna enota PGD Črnomelj, ki je tudi osrednja enoto s statusom posebnega pomena, ki izvaja reševanje ponesrečencev v prometnih nesrečah, tehnične intervencije ter intervencije z nevarnimi snovmi. V 103 primerih so gasilci posredovali zaradi naravnih nesreč, 86 je bilo požarov in eksplozij, 43 tehničnih in drugih pomoči, 32 nesreč v prometu, 10 onesnaženj in nesreč z nevarnimi snovmi ter prav toliko drugih nesreč.

Gasilci so med drugim pomagali pri gašenju požara na Krasu, odpravljanju posledic vetroloma v Črnomlju in Adlešičih, številne intervencije so bile tudi zaradi meteornih vod v Črnomlju in poplav v dolini Kolpe pa tudi zaradi dovažanja pitne vode na območja v Poljanski dolini ob Kolpi, na katerih je bil sum onesnaženja ob nesreči v tovarni Melamin Kočevje. V poletnih mesecih so imeli gasilci obilo dela tudi v romskem naselju Lokve z okolico, kjer so kar 40-krat posredovali zaradi požarov v komunalnih zabojnikih, požarov v naravi, gorela sta tudi avtobusno postajališče in električni drog. V enem primeru pa so gasilci tam prspelii tudi brez pomena, saj je šlo za lažno prijavo.

Pri vseh večjih intervencijah zaradi podivjane narave in ob drugih elementarnih nesrečah je s svojim moštvom priskočila na pomoč tudi Civilna zaščita.

V črnomaljskem občinskem proračunu je bilo sicer lani za gasilstvo predvidenih nekaj več kot 896.000 evrov, od tega je bilo porabljenih 762.500 evrov. Zmanjševanje odhodkov je posledica spodrsljaja pri prijavi na pilotni projekt, ki ga je razpisala Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj