Na vsebino

Livar v postopku prodaje, družba lani s padcem prodaje

Livar je večji del poslovnega procesa lani iz Ivančne Gorice prenesel v Črnomelj.
Livar je večji del poslovnega procesa lani iz Ivančne Gorice prenesel v Črnomelj.

Od lanskega poletja poteka prodajni postopek Livarja, v katerem je največji, 81,07-odstotni lastnik britanski finančni sklad Anacap Financial Partners, ki ga pri različnih poslih v Sloveniji zastopata nekdanji finančni minister Uroš Čufer in Ugur Yildirim. Slednja prek podjetja ECP Tac Op obvladujeta tudi 12,91-odstotni delež Livarja, piše Dnevnik.

Anacap in ECP Tac Op sta lastnika Livarja postala v insolvenčnem postopku prisilne poravnave s pretvorbo terjatev v lastniški kapital. Pred prisilno poravnavo, ki se je pričela januarja 2020, je najprej Anacap s povezanimi osebami od bank upnic odkupil 15-milijonske terjatve od Livarja, za katere je po podatkih Dnevnika odštel okoli 10 milijonov evrov. Od teh terjatev jih je bilo med prisilno poravnavo v lastniški kapital pretvorjenih dobrih pet milijonov, s 450.000 evri pa je bil Livar dokapitaliziran z denarnim vložkom. Ker so kupljene terjatve dobro zavarovane, si jih bo Anacap lahko v celoti poplačal. Iz zadnjega poročila o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja za zadnje četrtletje preteklega leta je razvidno, da je Livar doslej poplačal 2,25 milijona evrov zavarovanih terjatev, poplačati pa jih mora še 7,54 milijona evrov.

Uroš Čufer prodajnega postopka Livarja, ki ga po podatkih Dnevnika iz ZDA usmerja finančni svetovalec iz ZDA, za časnik ni želel komentirati. Po ocenah poznavalcev razmer pa bi lahko Anacap s preprodajo Livarja v približno štirih letih več kot podvojil desetmilijonski vložek, kolikor ga je stal nakup bančnih terjatev od te družbe.

Padec prihodkov

V zadnjem lanskem četrtletju doseženi poslovni rezultati niso dosegli ciljev, zastavljenih v načrtu finančnega prestrukturiranja, v celotnem obdobju prestrukturiranja pa jih Livar še vedno dosega. Na rezultate v zadnjem obdobju je pomembno vplival remont v tovarni. V zadnjem četrtletju je podjetje po navedbah Dnevnika pridelalo več kot milijon evrov izgube.

V celotnem lanskem letu je Livar po nerevidiranim podatkih ustvaril 324.000 evrov izgube, medtem ko je leto prej zabeležil 2,4 milijona evrov čistega dobička. Kot je za časnik povedal predsednik Livarjeve uprave Rok Rozman, je slabši lanski dosežek v primerjavi s predlanskim posledica zakupa električne energije proti koncu leta 2022 za okoli 60 odstotkov lanskih potreb, zaradi česar so bili stroški za 1,5 milijona evrov višji, kot če električne energije ne bi kupili vnaprej. Po drugi strani v Livarju električno energijo letos kupujejo po dnevnih, tržnih cenah.

Povpraševanje po livarskih izdelkih pada

Prihodki od prodaje so se lani znižali za okoli 16 odstotkov. Po besedah Rozmana so k temu prispevale tako nižje cene vhodnih materialov in energentov kot manjša količinska prodaja. Kot primer je izpostavil težave v kmetijstvu zaradi številnih protestov kmetov po Evropi. Prodaja traktorjev se je lani v Evropi tako znižala za 60 odstotkov, Livar pa približno tretjino prihodkov ustvari s prodajo ulitkov za kmetijsko mehanizacijo. Rozman ob tem dodaja, da tudi letošnje napovedi niso rožnate, saj se povpraševanje po livarskih proizvodih še naprej znižuje, hkrati pa se uvoz iz Azije v Evropo zaradi bistveno nižjih cen livarskih izdelkov povečuje.

Selitev proizvodnje v Črnomelj

Večji del poslovnega procesa priprave in finalizacije ulitkov je bil lani prenesen iz Ivančne Gorice v Črnomelj, kjer ima Livar tovarno. S tem so optimizirali poslovni proces na enem mestu in dosegali sinergije enotnega procesa. Livarna sicer za zdaj po besedah Rozmana ostaja v Ivančni Gorici.

Vir: Dnevnik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj