Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Audrey Totter

Audrey Mary Totter, igralka. Rojena 20. decembra 1917 v Jolietu, umrla 12. decembra v Woodland Hills, Kalifornija, ZDA.

Trije Jandreči (Tottrovi) fantje iz Gornjih Gribelj v Beli krajini so se konec 19. stoletja odpravili čez lužo v Ameriko. Janez je ostal v močni slovenski skupnosti v Jolietu, a se poroči z Američanko švedskih korenin in 1917 leta se jima rodi tudi hčerka Audrey, ki v šoli in cerkvi nastopa v vseh odrskih uprizoritvah. V poznih 30-ih dobi priložnost v radijskih igrah v Chicagu, nato tudi v New Yorku. Prvo priložnost filmske industrije pa dobi leta 1945 z vlogo v filmu Main Street After Dark. Z leti postane prepoznavna igralka v kriminalnih dramah ali žanru »Film Noir«. Čeprav je nekajkrat igrala tudi pozitivne vloge je sama zase vedno rekla, da se vidi v vlogah »bad girls«.

Po sedmih letih nastopanja za Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) se je preselila k Columbia Pictures in nato še k 20th Century Fox ter Warner Bros Co. Na izrecno prošnjo Clarka Gable se enkrat vrne k MGM posneti uspešnico z njim.

Nastopila je tudi v filmih:

Main Street After Dark, 1945
The Postman Always Rings Twice, 1946

Lady in the Lake, 1947
Unsuspected, 1947
High Wall, 1947
The Saxon Charm, 1948
Alias Nick Beal, 1949
The Set-Up, 1949
Any Number Can Play, 1949
Tension, 1950
The Blue Veil, 1951
FBI Girl, 1951
The Sellout, 1952

Potem ko je nehala nastopati v MGM filmih, je šla njena filmska kariera počasi v zaton in vse bolj se je angažirala pri televiziji. Leta 1954 pričela redno nastopati v televizijskih nadaljevankah, ki trajajo tudi več kot leto dni. To so detektivske serije, pa nadaljevanke o pilotih, znanstvena fantastika in večkrat igra tudi v »bolnišničnih« nadaljevankah; kjer se izkaže tako v igri zdravnice kakor glavne medicinske sestre. Za NBC zaigra tudi v vestern nadaljevanki The Californians, pozneje tudi v drugih. V 60-ih letih nastopi tudi v epizodi Madame Mistery, Alfreda Hitchcocka. Intenzivno televizijsko kariero nadaljuje vse do 80-ih. Takrat ponovno dobi ponudbo za nastop v filmu, a jo odkloni saj pravi: »Najbolj sem sem se izkazala v vlogah »bad girl«, a naj bi sedaj v teh letih zaigrala zlobno babico?«. Zadnjič nastopi v epizodi Old Habits Die Hard, ki jo posnamejo 1987 leta, ko dopolni 70 let.

Audreyin soprog je bil zdravnik dr. Leo Fred, prodekan medicinske fakultete UCLA.

Audrey je umrla le osem dni preden bi dopolnila 96 let. Njeno telo so kremirali, pepel pa raztrosili v pacifiški ocean.

Etnolog dr. Niko Zupanič, ki je pisal o Matiji (Matičku) Totterju; enem od treh bratov, ki emigrirajo v Ameriko, sicer popisovalcu kulturne dediščine je zbadljivo zapisal, da »Jandrečim ne dišita plug in motika, pač pa imajo raje knjigo in gosli«. Audrey je očitno ta gribeljski talent dobro izkoristila za kariero, vrhunske filmske, gledališke, televizijske in radijske igralke.

Pred dnevi umrli ameriški Slovenec dr. Edi Gobec iz Clevelanda, sicer tudi zbiratelj informacij o uspešnih Slovencih v diaspori je namenil Belokranjcem nekaj predmetov filmske zvezde Audry Totter.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj