Na vsebino

Nagovor krajanom ob prazniku Krajevne skupnosti Vinica

0 rodni dom, o hiše očetove streha ti!

Siromaku si grad in popotniku v dalji uteha ti:

golob izpod tujega neba trepeče nazaj,

hrepenenje mu je pokazalo i pot i kraj;

kaj lastovka v južnem poletju strpeti ne more?

Na gnezdo spomin jo nese čez morje, čez gore.

Oton Župančič (Duma)

To je del čudovite pesnitve Viničana Otona Župančiča, ki je bila objavljena leta 1908, torej pred več kot 113 leti in nosi naslov Duma. Čudovita pesnitev, ki govori o veliki ljubezni pesnika do rojstnega kraja, svoje očetnjave, o ljubezni do svoje domovine in njenih prelesti, ki se jih človek zaveda šele takrat, ko vse to izgubi, ko se odseli, odide v tujino, srce pa vedno bolj hrepeni po domu. Zelo aktualna tematika tudi v sedanjem času, ko veliko mladih odhaja na delo v tujino.

23. januarja, na rojstni dan velikega rojaka, Krajevna skupnost Vinica praznuje svoj praznik. Zaradi trenutne epidemiološke situacije in v želji in upanju, da se bolezen, ki nam že dve leti greni življenje, čim prej zatre in v izogib morebitnim okužbam, tudi letos proslave ob prazniku ne bo.

Zato vam, dragi krajani in krajanke Krajevne skupnosti Vinica, ob tej priliki ponovno prek elektronskih medijev čestitamo ob prazniku in vam želimo veliko dobrih misli, močne volje in optimizma, predvsem pa zdravja.

O delu sveta Krajevne skupnosti Vinica, o načrtovanih in zaključenih projektih pa bomo ob ugodnih epidemioloških razmerah izčrpno poročilo podali na zboru krajanov, predvidoma v mesecu marcu.

In če smo že začeli z Dumo, pa še končajmo z njo. Če se malo pošalimo, bi lahko rekli, da je bil Oton Župančič tudi prerok, kot bi vedel, da bo prišel čas, ko bomo več ali manj vsi »duma«.

Če ste slučajno v karanteni, ali doma s korono ali če imate malo časa v dolgih večerih, predlagamo, da poiščete Župančičevo pesnitev DUMA in jo kot zavedni lokalpatrioti (lokalpatriot je tisti, kdor zelo občuduje, ljubi domači kraj, pokrajino) preberete, Otonu Župančiču in sebi v čast. Najdete jo tudi na povezavi TUKAJ.

Vir: Svet Krajevne skupnosti Vinica

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj