Na vsebino

Obujamo spomine

Fotografija iz leta 1972, iz arhiva Andreja Schweigerja
Fotografija iz leta 1972, iz arhiva Andreja Schweigerja

December. Še malo in spet bo novo leto. Pa pride januar in nato februar, ko bodo maškare preganjale zimo. Tokratno pustovanje (februar 2023) Pustnega društva Presta Črnomelj bo že okroglo. 50 let uradnega obstoja maškar kot društva, ki je dobilo svoj statut, ime, prvega predsednika. Pa nikar ne mislite, da maškar prej ni bilo. So bile! Takšne kot jih ne poznamo. Ali pa poznamo: vesele, nasmejane, razigrane, ki z veliko dobre volje preganjajo slabo voljo in zimo.

V vseh teh letih je nastalo veliko zgodb, ki niso nikjer zapisane. Pozabljenih spominov, ki čakajo, da jih nekdo pove in zapiše. Anekdot, ki so nasmejale vaščane, fotografij, ki pozabljene ležijo v zaprašenih škatlah. Da se ne pozabi, kako se je nekoč pustovalo v našem mestu.

Pustne šeme in navade naših dedkov in babic, ki so se spreminjale v času naših očetov in mam in maškar, kako jih mi danes vidimo kot aktivni udeleženci ali kot opazovalci.

Vabimo vas, da to delite z nami. S svojimi prispevki, tako v besedi kot v sliki (naš e-naslov: [email protected]). Gradivo bomo združili v zborniku, ki bo izšel ob "Abrahamu" Pustnega društva Presta Črnomelj v času pusta, februarja 2023. Do takrat pa z nasmehom, zdravjem in dobro voljo stopimo skupaj v novo leto in se zopet srečamo na debelem četrtku, ko bodo oblast prevzele pustne šeme in pisale naprej novo zgodbo.

Do takrat pa pustni pozdrav!

Vir: UO Pustnega društva Presta Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj