Na vsebino

Poziv k zatiranju invazivne in alergene ambrozije

Občina Črnomelj obvešča, da je tudi v letošnjem letu na njenem območju opaziti povečano razrast ambrozije, plevela, ki velja za enega izmed najmočnejših alergenov. Pri osebah, ki so nanjo občutljive, lahko povzroča resne zdravstvene težave.

Preprečevanje škodljivih vplivov ambrozije je mogoče le z doslednim odstranjevanjem te rastline in preprečevanjem njenega cvetenja oziroma tvorbe semena, s katerim se širi naprej. Ambrozija se množično pojavlja predvsem na neobdelanih in slabo obdelanih površinah, veliko jo bo opaziti na neobdelanih strniščih. Največ je najdemo ob cestah, železniških progah, ob bregovih rek in potokov, na zapuščenih obdelovalnih in stavbnih zemljišč, na komunalno slabo urejenih javnih in drugih površinah kjer je predvsem zaradi gradnje ali drugih vzrokov prišlo do večjih premikov zemlje.

Pravočasno uničevanje ambrozije pred cvetenjem je pomembno ne le zaradi alergenih učinkov ampak tudi zato, da ne semeni in tako tudi na ta način omejujemo njeno širjenje. Ker zakonodaja nalaga imetnikom zemljišč, da morajo izvajati ukrepe za zatiranje te alergene rastline, vse občane občine Črnomelj pozivajo, da svoje in bližnje parcele pokosijo in ambrozijo uničijo še pred cvetenjem le-te.

Več informacij o zatiranju ambrozije najdete TUKAJ.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj