Na vsebino

Odprto srce ni nikoli samo

Svetovni dan hospic in paliativne oskrbe poteka vsako leto na drugo soboto v oktobru. To je dan, ko širom celotnega sveta praznujemo pomen paliativne in hospic oskrbe ter ozaveščamo skupnost o njunem pomenu. Vsako leto ima drugačno geslo, vedno pa nas opominja, da paliativna oskrba pomembno izboljša kakovost življenja bolnikov z neozdravljivo boleznijo in, da mora biti, kot temeljna pravica, dostopna za vse. Geslo letošnjega svetovnega dneva hospica in paliativne oskrbe je »SOČUTNA DRUŽBA Skupaj za paliativno oskrbo«.

Tudi Slovensko društvo Hospic Območni odbor Dolenjska, Posavje in Bela krajina se pridružuje dogodkom ob svetovnem dnevu hospic in paliativne oskrbe in je v sodelovanju s Hišo sadeži družbe Črnomelj v torek 10. oktobra pripravilo pogovorni večer, ki smo ga naslovili "Odprto srce ni nikoli samo". Jani Kramar iz društva Hospic je vodil pogovor z dr. Petro Gornik, vodjo paliativnega tima v Splošni bolnišnici Novo mesto, Jolando Škufca z izkušnjo poslavljanja bližnje osebe in Mojco Črnič, prostovoljko društva Hospic. Bil je lep večer, poln sočutne bližine, kjer je tekel pogovor o soočanju z boleznijo, izgubo, osamljenostjo, o tem kaj vse v nas odpira nove poti, ki jih nismo še nikoli prehodili in o tem, da je ravno čas zavedanja lastnega minevanja čas priložnosti za pogled sočloveku v oči in srce.

Paliativna oskrba je aktivna celostna oskrba bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim. Paliativna oskrba priznava življenje in umiranje kot naraven proces: ne pospešuje smrti, niti je ne zavlačuje; njen glavni cilj je doseganje čim večje kakovosti življenja bolnika. Smrt, umiranje in žalovanje so neločljivo povezani, zato dobra paliativna oskrba vključuje tudi podporo odraslim in otrokom ob izgubi bližnjega. Ocene iz tujine kažejo, da organizirano paliativno oskrbo koristi 60 odstotkov umirajočih, 80 odstotkov bolnikov z napredovalim rakom pa tovrstno oskrbo potrebuje. Ob tem določene storitve paliativne oskrbe potrebujeta v povprečju še dva člana bolnikove družine.

Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Dolenjska, Posavje in Bela krajina si v sodelovanju s paliativnim timom Splošne bolnišnice Novo mesto prizadeva, da bi informacije o paliativni in hospic oskrbi, katerih storitve so za vse uporabnike brezplačne, dosegle čim širši krog ljudi. Želimo si, da bi v trenutkih, ko se znajdete v stiski vedeli, da niste sami in, da smo v društvu Hospic pripravljeni to pot stiske prehoditi z vami. Naša vizija je svet, v katerem posamezniki in družine, ki se soočajo s procesom umiranja, smrtjo in žalovanjem, izkušajo najboljše, kar jim človeštvo lahko nudi. Hudo bolnim želimo omogočili, da zadnje obdobje življenja preživijo v potrditvi, da njihovo življenje ni bilo zaman, v harmoniji s samim seboj in svojimi bližnjimi.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj