Na vsebino

Ohranimo habitat črnega močerila (foto in video)

Takšen je bil naslov okrogle mize, ki jo je v Evropskem parlamentu v Bruslju v sredo, 8. novembra, organiziral dr. Klemen Grošelj (Renew Europe/Gibanje Svoboda). Okrogla miza je bila posledica Grošljevih obiskov Bele krajine v preteklosti, kjer so mu predstavniki civilne družbe, lokalne skupnosti in člani Gibanja Svoboda izpostavili problematiko zaščite habitata črnega močerila.

Gostitelj okrogle mize je o pomenu ohranitve črnega močerila povedal:

Okrogle mize so se udeležili črnomaljski župan Andrej Kavšek z direktorico občinske uprave Danijelo Nedič Orešič, predsednik ter častni predsednik Društva Proteus, gibanja za naravo in okolje Bela krajina Blaž Heij in Niko Šuštarič, nekdanji mladi raziskovalki, zdaj študentki, Manca Bajuk in Špela Vraničar, v kar treh vlogah je svoj del o črni človeški ribici predstavila prof. Vesna Fabjan (nekdanja mentorica mladim raziskovalkam, članica Proteusa in Gibanja Svoboda), prek Zoom povezave Rok Brajkovič z Geološkega zavoda Slovenije ter člani Društva Proteus, Bela krajina, občinski svetniki Gibanja Svoboda in pa seveda Radio Odeon, ki je celotni dogodek spremljal, posnel in tudi fotografsko dokumentiral.

Okrogle mize se je na povabilo Klemna Grošlja udeležila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi), ki se je tokrat prvič seznanila z belokranjsko črno človeško ribico in je z zanimanjem prisluhnila celotni predstavitvi.

S predstavitvijo in pogovori, ki jih je pred tem opravil v Bruslju, je bil zadovoljen tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj je ob koncu okrogle mize poudaril, da se bo aktivno zavzel za sprejetje uredbe o zaščiti habitata črnega močerila v naših krajih, problematiko pa bo skupaj z evropskimi poslanci različnih političnih skupin naslovil tudi na Evropsko komisijo. Obenem se je zavezal, da bo pomen zaščite črnega močerila predstavil raznim potencialnim partnerjem za prihodnje evropske projekte na področju zaščite narave.

V nadaljevanju si lahko ogledate potek okrogle mize.

Uvodoma je spregovoril organizator le-te, evropski poslanec dr. Klemen Grošelj (Renew Europe/Gibanje Svoboda), zbrane pa je pozdravila tudi poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi):

Kot naslednji je imel besedo črnomaljski župan Andrej Kavšek:

Črnega močerila sta predstavili Manca Bajuk in Špela Vraničar, nekdanji mladi raziskovalki, zdaj študentki kemije in geologije:

Vesna Fabjan, mentorica mladih raziskovalcev, članica Društva Proteus in Gibanja Svobode je predstavila raziskave:

Belokranjec Rok Brajkovič, ki je zaposlen na Geološkem zavodu Slovenije kot raziskovalec tega območja:

Predsednik Društva Proteus, Bela krajina Blaž Heij je predtavil ukrepe, ki so že bili izvedeni za zaščito črnega močerila:

Niko Šuštarič, častni predsednik Društva Proteus je predstavil pritožbo, ki jo je Društvo naslovilo na Evropsko komisijo:

Zaključek okrogle mize:

Predstavitev v Bruslju je bila zelo dobro pripravljena, jedrnata in je pritegnila pozornost. Upamo, da bodo nadaljnji koraki in pomoč dr. Klemna Grošlja pomagali k ureditvi habitata te neprecenljive belokranjske vrste.

Plačana objava.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj