Na vsebino

Plečnikov dan

V soboto, 15. aprila 2023, smo imeli učenci likovno umetniškega in tehniškega krožka, izbirnega predmeta likovno snovanje ter mladinskega pevskega zbora, nagradni izlet - v Ljubljano smo si šli ogledat dediščino Plečnika, največjega slovenskega arhitekta. Ker je bilo lansko leto 2022 Plečnikovo leto, smo s tem obeležili 150-letnico rojstva največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Ob 8.00 smo se zbrali pred našo šolo. Nato smo se z avtobusom odpeljali do Ljubljane. Najprej smo obiskali Mestni muzej Ljubljana, kjer smo si najprej ogledali Plečnikovo življenje in njegova velika in mogočna dela, potem pa še razvoj Ljubljane skozi zgodovino. Nato smo šli v Mestno galerijo, kjer smo si ogledali razstavo sodobne umetnosti, ki je zajemala video in svetlobne projekcije. Tam smo imeli tudi ustvarjalno delavnico, kjer smo gledali skozi mikroskop in sami narisali svojo prihodnost čez 1000 let, ki smo jo prikazali skozi prosojnice na grafoskopu.

Potem smo šli na sprehod skozi center Ljubljane, da smo si ogledali še nekaj arhitekturnih znamenitosti Ljubljane, ki jih je naredil Plečnik. Med potjo nas je pozdravil dež.

Naslednja postojanka je bil Ljubljanski grad. Na njega smo se povzpeli s tirno vzpenjačo. Vodil nas je vodič, ki nam je povedal veliko zanimivosti o Ljubljani in Ljubljanskem gradu. Izvedeli smo, da je imel Plečnik velike načrte za Ljubljanski grad saj je hotel na mestu, kjer stoji grad, postaviti Parlament (Katedralo svobode). Ogledali smo si še virtualni video o preteklosti gradu ter odšli na razgledni stolp, kjer smo imeli prekrasen razgled na celotno Ljubljano.
Po vseh poučnih in zanimivih ogledih, ki so v nas pustili dober vtis, smo komaj čakali, da smo odšli v Supernovo, saj smo bili že zelo lačni. Tam smo šli jest in če nam je ostalo kaj časa, še malo po nakupih.

Veseli in polni umetniških vtisov smo se odpravili proti domu. Želimo si še takih izletov.

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj