Na vsebino

Pohod po Župančičevi poti 2022

V nedeljo, 12. junija 2022, je prvič po koronskem premoru spet potekal tradicionalni Pohod po Župančičevi poti v organizaciji Športno turističnega društva Vinica.

Pohoda, ki je bil letos del Župančičevih dnevov, praznovanja ob obletnici smrti Otona Župančiča, se je kljub vročemu dnevu udeležilo skoraj sto zadovoljnih pohodnikov. Ti so se odpravili po poti, ki povezuje pesnikov rojstni kraj Vinico z Dragatušem, kjer je preživel otroška leta. Kot dijak je naš belokranjski rojak to pot večkrat prehodil, ko se je kot dijak iz Novega mesta vračal domov v Dragatuš in na obisk k sorodnikom v Vinico.

Pohodniki so se zbrali v Vinici in se z organiziranim prevozom odpravili proti Dragatušu, kjer so jih pričakali in s plesom pozdravili simpatični mladi folklorniki iz Otroške folklorne skupine Dragatuš. Od tam jih je pot vodila po vaški poti mimo izvira Dobreč ("najtišje drage sveta", kot jo je imenoval pesnik) do Pustega Gradca in dalje skozi Krajinski park Lahinja do izvira Lahinje. Nadaljevali so skozi Belčji vrh, Hrast in Perudino, od koder so se povzpeli na Žeželj, od tam pa po romarski poti na Golek in do Vinice, kjer jih je čakala zaslužena malica v Domu krajanov Vinica.

Med štiri urnim pohodom so si ogledali naravne in kulturne znamenitosti krajev ob tej slikoviti poti. Med drugim je v nerajskih lugih zbrane pozdravil Gregor Šmalcelj iz Krajinskega parka Lahinja, "prijazno" sta nas pozdravila lastnika klepčevega mlina, zanimivo zgodbo o "varalu", ki jo je zapisal naš znani pesnik, nam je povedal Tadej Fink. Člani ŠTD Vinica so z belokranjskimi dobrotami na postojankah skrbeli, da pohodniki po poti niso bili lačni in žejni.

Pohod so zbrani, med katerimi smo lahko opazili tudi glasbenika Miho Guština Guštija, zapustili z lepimi spomini, saj je bil letos zelo družabno nastrojen. Po malici so posamezni pohodniki obiskali še Spominsko hišo Otona Župančiča, kjer so imeli možnost vodenega ogleda, nekateri pa so se odločili za ohladitev v Kolpi, ki je premogla zares osvežilnih 17 stopinj Celzija.

Župančičeva pot ni cilj, je potovanje! Se vidimo naslednje leto!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj