Na vsebino

Potujem, torej sem

V okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava so učenci OŠ Stari trg ob Kolpi s svojimi mentorji pripravili naslednji projekt: Aktivno letovanje v Poljanski dolini.

Poljane ali Poljanska dolina, kot domačini imenujejo okolico Starega trga in Predgrada, je manjše kraško polje, obviselo nad dolino Kolpe jugovzhodno od Kočevja. V podložni smeri je odprta proti kočevskim podoljem in Kočevskemu polju, z zahodne in vzhodne strani pa ga zapirata precej visoki planoti, ki se spuščata proti dolini Kolpe. Na zahodu je to kraška planota, za katero uporabljamo včasih skupno ime Spodnjeloška gora, od Bele Krajine pa loči Poljane skrajni južni in precej nižji podaljšek Kočevskega Roga — Poljanska gora.

Neravno dno Poljanske doline je nagnjeno na vzhod, verjetno v smeri nekdanjega odtoka in se spušča od nadmorske višine okrog 500 m pri Brezovici do 378 m pri Predgradu in 275 m pri Starem trgu. Dolina je dolga okrog 8 km, v najširšem delu med Predgradom in Starim trgom pa doseže širino približno 4 km. Največji kraj v Poljanski dolini je danes Stari trg ob Kolpi. Njegovo ime izvira iz časov turških vpadov, ko je bil kraj povzdignjen v trg. Bil je pomembno strateško in trgovsko središče. Ime kraja se omenja kot Stari trg od leta 1576. Da je bil kraj s svojo okolico pomemben priča dejstvo, da se je poljanska fara osamosvojila od črnomaljske prafare že pred letom 1248. Sedanja farna cerkev sv. Jožefa je bila zgrajena leta 1740. V Predgradu je njena podružnica cerkev sv. Fabjana in Sebastjana. Starotrška osnovna šola je med najstarejšimi v Sloveniji. Delovati je začela 1820 v zasebnih hišah.

Več pa lahko preberete v priponki spodaj.

Priponke

Vir: OŠ Stari trg ob Kolpi

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj