Na vsebino

Zbiranje kandidatur za nagrado zlata čebela

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo poziv za predlaganje kandidatov za podelitev nagrade zlata čebela 2024. Predloge zbirajo do 15. marca, odzive pa pričakujejo tako iz Slovenije kot tujine. Tema letošnjega razpisa so dosežki na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, so sporočili z ministrstva.

Slovenija nagrado zlata čebela podeljuje kot najvišjo državno nagrado za prispevek k ohranjanju in varovanju čebel in drugih opraševalcev. “S podeljevanjem nagrade zlata čebela se spodbuja in podpira inovativnost in vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k nadgradnji dosežkov projektov na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih ter dvignili njihovo prepoznavnost in okrepili ozaveščanje o njihovem dolgoročnem pomenu,” so zapisali na ministrstvu.

Prejemnika nagrade bo izbral odbor za podelitev nagrade zlata čebela, nagrajencu pa bo kipec izročila predsednica republike Nataša Pirc Musar

Slovenija s podeljevanjem nagrade zlata čebela po navedbah ministrstva promovira svetovni dan čebel ter si obeta prenos znanja in tehnologije. V svetu želi utrditi svojo prepoznavnost kot zelena, zdrava, proaktivna in inovativna država.

Nagrado bodo tokrat podelili četrtič. Dosedanji prejemniki so Lucas Alejandro Garibaldi za dosežke na področju promocije čebel in drugih opraševalcev, Boštjan Noč za dosežke na področju ohranjanja čebel in drugih opraševalcev ter Slobodan Davidović za dosežke na področju raziskav o čebelah in drugih opraševalcih.

Poziv in dokumente za prijavo najdete na povezavi TUKAJ.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj