Na vsebino

Otroška delavnica o pticah

Javni zavod Krajinski park Kolpa že desetletje izvaja različne aktivnosti za ohranjanje ugodnega stanja populacij ptičev in popularizacijo laične ornitologije.

V času zimskih počitnic smo v sodelovanju s »Hišo sadeži družbe« - Medgeneracijskim centrom Dolenjske in Bele krajine pripravili prvo delavnico za najmlajše na temo ptic selivk in malih duplarjev. Dopoldanska delavnica se je pričela s sestavljanjem ptičjih valilnic. Mladi mojstri so pod vodstvom mentorja Matjaža iz KP Kolpa sestavljali različne valilnice za ptiče duplarje, ki živijo v naši bližini in jih označili s trajnimi oznakami, ki bodo zagotavljale sledljivost pri spremljanju gnezdenja. Sledilo je kratko predavanje o ptičih iz naše bližine – kmečkih lastovicah (Hirundo rustica) v katerem so z Borisom spoznali njihove navade, se naučili razlikovanja med mestnimi in kmečkimi lastovicami ter hudourniki, pa tudi izvedeli kakšno dolgo potovanje v južno Afriko opravijo vsako leto. Pomembno je bilo tudi spoznati njihove potrebe ter majhne ukrepe s katerimi jim olajšamo sobivanje s človekom. Ob tem smo se dotaknili tudi drugih ptic selivk in nagovorili mlade slušatelje, da se vključijo v bodoče popise, opazovanja in sporočanja podatkov o vračanju selivk. Dolgo in zahtevno pot kmečkih lastovic po negotovi gnezdilni sezoni pri nas pa so skozi igro »lastovice na poti« spoznavali s študentkama – praktikantkama KP Kolpa: Urško in Niko. Učenci so kot lastovice proti jugu poleteli po učilnici in na svoji poti doživeli vse kar tudi v resničnem življenju čaka ptice selivke. Jeseni v južno Afriko in zgodaj spomladi nazaj domov. Borbo za hrano in vzrejo ptičjega zaroda ter spopadanje z različnimi nevarnostmi na poti so spoznali na lastnih izgubah. Tako kot v pravi jati kmečkih lastovic – se na pot odpravi 16 osebkov, domov pa se prihodnjo pomlad vrnejo 3. Le tako si mladi lahko predstavljajo kaj pomeni, da je za jato kmečkih lastovic velik uspeh, če se jih nazaj vrne 20%. Prav velika gnezda (3-4 jajca) in večkrat ponovljeno valjenje (2-3X), ki dajo veliko potomcev v eni sezoni pomaga preživetju teh malih ptičkov, ki živijo v bližini ljudi. Lastovice gnezdijo vedno le v bližini ljudi – nikoli ne bomo našli njihovih gnezd v gozdu ali odprti krajini. Vedno le blizu ljudi; najraje pa imajo domačije, ki redijo domače živali – govedo, konje, drobnico… In tako je že od pradavnine – tudi z jamskim človekom so lastovice živele v jamah.

Mi pa jim lahko pomagamo z ohranjanjem čistega okolja, omogočanjem gnezdenja v naših objektih in omogočanjem dostopa do kvalitetnega gradbenega materiala – blata iz makadamskih cest, ostankov vejic in sena, vodo… One pa nam vse to vrnejo s svojo prisotnostjo in nas razveseljujejo s svojim žvrgolenjem, preletavanjem in naravnim odstranjevanjem insektov.

Sporočite nam, kdaj se lastovice vrnejo v vaš hlev, v vašo vas. Zanima pa nas tudi povratek drugih ptic selivk. Pomembno bo izvedeti kdaj se bo prvič oglasila kukavica, kdaj bo štrk pričel urejat gnezdo, kdaj se mu pridruži njegova družica, kdaj se v vaš sadovnjak vrne vijeglavka …

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj