Na vsebino

Razsvetlimo svet v turkizni barvi

Skupaj k odpravi raka materničnega vratu

Danes obeležujemo tretjo obletnico globalnega gibanja Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo prvega raka na svetu - raka materničnega vratu. Tudi v črnomaljski občini smo se pridružili številnim mestom v Sloveniji, Evropi in svetu, ki bodo ta dan obeležile z raznolikimi aktivnostmi, a s skupnim ciljem - čimprejšnjo odpravo najbolj preprečljivega raka na svetu.

Na pobudo Zveze slovenskih društev proti raku in programa Zora, ki na ta dan praznuje 20-letnico delovanja, bomo v sodelovanju z ZIK Črnomelj in Občino Črnomelj osvetlili pročelje našega Kulturnega doma v turkizni barvi. Tudi na sobotni prireditvi Glas mladih, bodo tekom povezovalnega programa predstavljena dejstva o HPV in raku materničnega vratu, saj želimo, da naše sporočilo doseže čim več mladih.

Za doseganje načrta eliminacije raka materničnega vratu bi morali doseči tri cilje:

  • 90 odstotkov deklet cepljenih s cepivom proti HPV do 15. leta,
  • 70 odstotkov žensk v starosti med 20. in 64. letom pregledanih v programu Zora,
  • 90 odstotkov žensk s predrakavimi spremembami in diagnozo raka vključenih v zdravljenje.

Drugi in tretji cilj v Sloveniji že dosegamo, imamo vizijo, zdaj potrebujemo akcijo za dosego prvega cilja!

Cepljenje je najboljši način za zaščito pred okužbo s humanimi papiloma virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu, nekatere druge rake spolovil, zadnjika, ustnega dela žrela ter genitalne bradavice pri ženskah in moških.

Vabimo vas, da se nam pridružite na poti eliminacije raka materničnega vratu: ženske z udeležbo na presejalnem programu Zora in starši z odločitvijo za cepljenje svojih otrok, saj je rak materničnega vratu četrti najpogostejši rak pri mladih ženskah v starosti med 25 in 49 let v Evropski uniji.

Dodatne informacije so dostopne TUKAJ.

Priponke

Vir: Zdravstveni dom Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj