Na vsebino

Semič v starih cajtih (242)

Cuza

Tokrat vas bom z besedo in fotografijo popeljal k malo znani semiški znamenitosti - studenčku Cuzi, ki je poleg Lebice edina ''živa'' voda v bližini Semiča.

Nahaja se na pol poti med Mladico in Trato.
Voda se sceja (cuza) izpod skale in polni približno tri kvadratne metre veliko in pol metra globoko kotanjo. Voda ne presahne niti v času močnih poletnih suš.

V ''starih cajtih'' so okrog vode rastli gost grm, bujno kopinovje, koprive in drugo zelnato rastlinje, ki je zastiralo pogled na studenček. Do vode se je dalo priti le po kratki stezici. Med svetovnima vojna je bila v vročih poletnih mesecih Cuza priljubljeno kopališče mladeži iz sosednjih vasi Trate in Mladice.

To kopališče pa si je lastil in se v njem hladil tudi nekoliko starejši možakar imenovan Petričov Matija. Ni maral, da bi ga otroci motili pri njegovem uživanju, zato jih je vedno odganjal od Cuze. Užaljeni otroci so se domislili, kako bi se rešili nadležnega strica in si studenček zopet prilastili. Sklenili so, da bodo opravili veliko potrebo na stezico, ki je vodila k vodi. Ko je prišel Matija zopet na kopanje, so ga na stezici čakali trije spodobno veliki in močno zaudarjajoči kupčki. Mož se je z gnusom obrnil in ni nikdar več naganjal otrok, ki so z bistro zvijačo dobili nazaj priljubljeno kopališče.

S Cuzo pa je povezan tudi tragičen in zelo žalosten dogodek iz časov pred prvo svetovno vojno, ko je v plitvi vodi utonil otrok iz sosednje Trate. Ta zapis je namenjen tudi njemu v spomin.

Spodnji fotografiji sem posnel marca 2023.

Vir: Semič v starih cajtih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj