Na vsebino

Stara Metlika (189)

Friške novosti Kmetijske in rokodelske novice Iz Metlike. Leto 04.11.1846 Izvor Narodna in univerzitetna knjižnica.

"Gosp. J. Kapelle so v 86. listu Ljubljanskima ilirskima časopisa popisali zahvalno praznovanje 18. dneva Kozoperska za novo napravljene zvonove , ktere so po neutrudljivim prizadevanji visokočastitljiviga tehanta, gospoda V. Vovka pobožni farmam napravili. Že večkrat pohvaljeni zvonar gosp. A. Sam as a se je spet praviga umetnika skazal in Metlicanam tri nove zvonove vlil, ki tako soglasno in milo pojo, de ga krog in krog ni lepšiga zvonenja. Na velkim, 42 centov in 74 funtov težkim zvonu, ki je sv. Mihelu posvečen, se bere naslednji nadpis, ki v velikih čerkah kaže leto, ko so bili zvonovi liti:

Bogate Vinske Letne V zahVaLo, ŠINI ti o Bog te fare Dar, In ko V nebjV bo se V zLo Vro gnaLo, TI šibe toCe nas obVar.

Vsi stroški skupej so snezli 5000 gold.

Gosp. Kapelle nadalje pišejo, de ravno zdej (19. Kozoperska) tudi okoli Metlike češplje in jagode cveto, in de so semtertje clo nekaj zrelih maline dobili. Tudi kresnic se dosti vidi, clo na Vskoški gori. Koriin krog in krog zlo gnjije.

15. dan Kimovca so dali visoke časti vredni gosp. tehant V. Vovk pervikrat žido svojiga pridelka doma motati na motavniku, ki so ga oni za žido tukej vper-vič napravili. Letašnji pridelk čiste Žide je znesel okoli 20 funtov. Gospod tehant Vovk so tudi v ti reči lep izgled svojim farmanam, in se morejo po pravici začetnik židoreje tukajšniga kraja imenovati, ktera, če se je bojo kmetje ročno poprijeli, jim bo sčasama veliko dobička vergla. Hvala tedej tacimu gospodu, ki z gorečo ljubeznijo skerbi za dušni in telesni prid sebi izročenih ovčic."

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj