Na vsebino

Stara Metlika (302)

Božidar Flajšman:

60 let Hotela Bela krajina

Hotel Bela krajina so odprli 26. novembra 1963 v Metliki.

Zgradili so ga na pogorišču med drugo svetovno vojno požgane Malešičeve hiše.

Naslovna fotografija: Hotel Bela krajina na razglednici, odposlani 9. julija 1967 iz Metlike v Ljubljano. Založila Dolenjska turistična zveza Novo mesto in Kompas Ljubljana. Foto N. Paulič. Hotel ni bil razkošno opremljen, saj je imel skupne kopalnice in stranišča. Pred leti so ga temeljito prenovili. Iz knjige B. Flajšman, Podobe časa, 2015.

Fotografija 2: V Metliki leta 1934. Desno je Malešičeva hiša. Sedaj tu stoji hotel Bela krajina. Iz knjige B. Flajšman, Podobe časa, 2015.

Fotografija 3: Požgana Malešičeva hiša v Metliki, 16. julij 1944. Danes na tem mestu stoji hotel Bela krajina. (Belokranjski muzej Metlika). Arhiv Belokranjskega muzeja.

Fotografija 4: Hotel so zgradili na pogorišču Malešičeve hiše. Za potrebe gradnje hotela so porušili tudi staro Simoničevo in Ogulinovo hišo. Porušili so tudi Makarjevo zgradbo, ki je stala na križišču CBE in Ulice na trg – nasproti hotela. Na tem mestu so uredili park, viden v ospredju razglednice. Fotorazglednica je bila odposlana 8. julija 1966 iz Metlike v Zagreb. Nepodpisani pošiljatelj je napisal: » Dragi naši. Evo da vam se javimo sa par riječi. Nama je jako lepo. Kupamo se svaki dan. Naša je adresa: Logor zagrebačkih izviđača Metlika.« Novinar Dolenjskega lista pa je ob otvoritvi hotela zapisal: » …od občinskega praznika sem je skoraj v vse pogovore med Metličani in njihovimi znanci, sorodniki ali tujci vpleten novi hotel. Če to besedo izreče Metličan, stori to še s posebnim ponosom. Metličani so novi hotel pričakovali nestrpno kot mati svojega prvega otroka. Lahko si mislimo, koliko veselja in navdušenja je napravila že sama prva vest, da bodo v metliki gradili hotel …«.Iz knjige B. Flajšman, Podobe časa, 2015.

Vir: Stara Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj