Na vsebino

Suša pospešila začetek trgatve

Igor Plut, vodja Vinske kleti Metlika
Igor Plut, vodja Vinske kleti Metlika

Suša je vinogradnike letos prisilila k bolj zgodnji trgatvi. V Vinski kleti Metlika bodo z obiranjem grozdja tako pričeli v začetku prihodnjega tedna, kar je nekoliko prej kot pretekla leta, ko so s trgatvijo običajno pričeli sredi septembra.

Čeprav je trta ljubiteljica sonca, so ekstremne sušne razmere z visokimi poletnimi temperaturami precej prizadele razvoj grozdnih jagod. Letošnji pridelek bo tako občutno manjši od lanskega, a kakovost vina bo, v kolikor ne bo trgatev presenetil dolgotrajnejši dež, po napovedih vinarjev na visoki ravni.

»Še do polovice letošnjega poletja je kazalo na količinsko zelo bogat letnik, potem pa je suša konec julija in v avgustu škodovala vinski trti, predvsem na peščenih tleh. Izplen bo zato manjši, obeta se nam količinsko povprečen letnik,« je povedal Igor Plut, vodja Vinske kleti Metlika.

V sušnih razmerah je težje zagotoviti kakovost vina, saj se ob pomanjkanju vode v grozdju poveča koncentracija drugih snovi, torej sladkorjev, kislin in taninov. Če želijo, da bo vino vsebovalo več želenih in manj nezaželenih sestavin, morajo pridelovalci letos še posebej skrbno izbrati čas trgatve in način pridelave.

V Kmetijski zadrugi Metlika ob tem napovedujejo, da bodo letošnje odkupne cene grozdja nekoliko višje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj