Na vsebino

V Beli krajini tudi lani več nočitev kot pred epidemijo

Turistična destinacija Bela krajina je v letu 2022 zabeležila 110.838 nočitev, kar znaša 21 odstotkov več nočitev v primerjavi s predkoronskim letom 2019. Razmerje med domačimi in tujimi gosti znaša 78:22 v korist domačih gostov. Tuji gostje so bili predvsem Nemci, Nizozemci, Belgijci, Italijani, ki predstavljajo dobrih 13 odstotkov vseh nočitev v Beli krajini. Belokranjski turizem je med korono, za razliko od slovenskega povprečja, doživel razcvet, realizacija nočitev v letu 2022 pa se znova približuje realnejši sliki turizma pri nas.

Rast nočitev in naraščajoči odstotek tujih gostov sovpada s promocijo Bele krajine v letu 2022. Promovirali smo se na sejmih: Alpe Adria Ljubljana, MOS Celje, Slovenian Incoming Workshop (SIW) Ljubljana, na več specializiranih sejmih v Italiji, ter na svetovni razstavi Expo Dubaj. S pomočjo novo pridobljenih VR filmov kolesarjenja in čolnarjenja po Kolpi smo se predstavili kot zelena outdoor destinacija z bogato tradicijo in edinstveno kulturno dediščino.

Izvedli smo plakatno oglaševanje Tam Tam v sedmih večjih mestnih središčih Slovenije. Prav tako smo Belo krajino promovirali prek digitalnega oglaševanja na nizozemskem, nemškem in belgijskem trgu. Promocijo belokranjske kulturne dediščine, narave in gastronomije smo izvedli tudi v sklopu študijskih tur. V destinacijo smo povabili slovenske in avstrijske novinarje in blogerje, ki so s svojimi blogi, prispevki, fotografijami ter objavami ponesli ime Bele krajine v širši svet.

V sklopu projekta Okusi Bele krajine je bilo uspešno izvedeno skupno kulinarično doživetje ''Od tradicije do kulinaričnega doživetja'' v gostilni Müller v Črnomlju, kjer je pri kreaciji menija sodeloval chef Uroš Štefelin, dobitnik Michelinove zvezdice iz Hiše Linhart v Radovljici. V oktobru in novembru smo izvedli Jesenske Okusi Bele krajine pri štirih belokranjskih ponudnikih vključenih v projekt in sicer pri Gostilni Müller, Gostilni Veselič, Hotelu Bela krajina ter pri Gostilni Kapušin.

Projektu Odprta vrata se vsako leto pridruži več ponudnikov, zato naša ekipa raste. V letu 2022 smo sodelovali z 41 ponudniki Odprtih vrat z ogledi, degustacijami in doživetji med aprilom in decembrom s ciljem popestritve ponudbe v Beli krajini izven glavne sezone.

Tudi v sklopu Zelene sheme slovenskega turizma v Beli krajini beležimo napredek. Veseli smo, da je imelo konec leta 2022, 5 nastanitvenih ponudnikov certifikat Green Accomodation, 3 ponudniki pa so prejeli trajnostni certifikat. Od jeseni imamo v destinaciji tudi prvo zeleno atrakcijo, in sicer je certifikat Green Attaction prejela Hiša dobrot Bele krajine.

S ciljem po uspešnem turističnem letu 2023 bomo strmeli k dvigu kakovosti ter večjemu povezovanju med vsemi deležniki belokranjskega turizma, saj lahko s skupnimi močmi ustvarimo nekaj več in veliko bolje za naše goste.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj