Na vsebino

Varuhinja osebno sprejela pobudnike za vložitev presoje glede ustavnosti

Po skoraj dveh mesecih molka je Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer danes, 25. januarja, po novinarski konferenci osebno sprejela odprto pismo (v prilogi) vlagateljev pobude za vložitev zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti 8. čl. Zakona o nadzoru državne meje.
V odkritem razgovoru smo vlagatelji pobude Varuhinji človekovih pravic ponovno obrazložili pravne elemente zahteve, ki narekujejo preveritev neustavne zakonske določbe na Ustavnem sodišču in poudarili, da Varuh človekovih pravic ni pristojen odločati o ustavnosti in zakonitosti slovenskih predpisov ampak, da je dolžan nemudoma, ko se izkaže verjetnost, da nek predpis omogoča kršenje človekovih pravic, zahtevati presojo neustavnega zakona na Ustavnem sodišču in predlagati razveljavitev zakonske podlage, ki omogoča Vladi RS kršiti temeljne pravice slovenskih državljanov.
Varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer je zagotovila, da bo kolegij varuha človekovih pravic o vložitvi zahteve odločal na jutrišnji seji dne 26. januarja 2016.

Zvočni zapis

  • - Stanko Štrajn

  • - Dušan Plut

Priponke

Vir: Božidar Flajšman

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj