Na vsebino

Večina dijakov v karanteni; kaj pravijo sredine korona številke?

V sredo so opravili 1713 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bilo potrjenih 68 okužb. Delež pozitivnih testov tako znaša štiri odstotke.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 47 bolnikov, na intenzivni negi pa jih je 10. Umrl je en covidni bonik.

Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 452 aktivnih primerov okužbe. Na 100.000 prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 20 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 36.

V Beli krajini so včeraj potrdili 10 novih primerov okužbe, kar je dva manj kot dan prej: Črnomelj 5 (dan prej 9), Metlika 5 (dan prej 3).

Število aktivnih primerov okužbe se je v Beli krajini povečalo na 41: Črnomelj 21, Metlika 17, Semič 3.

Med 343 dijaki potrdili 58 okužb

Kot smo že poročali, so v zadnjih dneh več okužb z novim koronavirusom odkrili med udeleženci maturantskega izleta v Španiji, med katerimi so bili tudi dijaki Srednje šole Črnomelj, čemur gre pripisati tudi porast okužb okužb v naši regiji. Med 343 dijaki so potrdili 58 okužb. Vsi so v karanteni, s katero različico so okuženi, še preučujejo.

Kot je povedala Eva Grilc z Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ), se je skupina maturantov z dolenjske regije 3. julija vrnila iz španskega letovišča Lloret de Mar, v katerem so preživeli teden dni. V skupini je bilo tudi nekaj spremljevalcev. V Španijo so odpotovali z avtobusom, vračali so se tudi na tak način, nekateri tudi z letalom. NIJZ je dobil obvestilo z območne enote, da jih je bilo nekaj na hitrih testih pozitivnih, zato so jih poslali še na PCR-teste - ti so za zdaj pokazali 58 okužb, a epidemiologinja Grilc je opozorila, da je mogoče, da zboli še kdo. Vsi maturantje so v karanteni, saj so vsi visokorizični stiki.

Njihove vzorce še sekvencirajo, izsledki naj bi bili znani še ta teden. Je pa Eva Grilc opozorila, da je različica delta trenutno v Španiji precej razširjena.

Lloret de Mar je trenutno na oranžnem seznamu, kar pomeni, da dijakom ob predložitvi testa ni bilo treba v karanteno.

»Pri drugih dijakih, ki prihajajo domov, so vsi testi trenutno negativni, dijake pa pozivamo, naj v naslednjih dneh raje ostanejo doma,« je še dejala Eva Grilc. Na vprašanje, ali bodo testirali tudi dijake, ki so jih napotili v karanteno, je Grilceva odgovorila: »Za vse dijake, ki smo jih poslali v karanteno, je bolje, da ostanejo v karanteni in ne hodijo naokoli na testiranje. V karanteni so sicer tesni in rizični stiki obolelih dijakov.«

Zaenkrat še ne vedo, ali med okuženimi dijaki kroži različica delta. »Poleg dijakov z Dolenjske so bili v isti skupini še dijaki iz Celje in Murske Sobote, v skupini iz Gorenjske, ki prihaja domov, pa so po sedaj znanih testiranjih vsi zdravi,« je dejala. »V nekaterih predelih Španiji je precej okužb, zato svetujemo, naj dobro razmislijo kam gredo, dijaki in spremljevalno osebje pa naj razmislijo o cepljenju.«

Potovali so z avtobusi

Skupina maturantov se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi. Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela zbirati informacije, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte. Pri tem na NIJZ navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju.

Vir: STA, MMC, covid-19 sledilnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj