Na vsebino

Vodilni v DSO Metlika morata vrniti covidne dodatke

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika.
Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika.

Direktorica Doma starejših občanov (DSO) v Metliki Ivica Lozar in njena namestnica Jerneja Šterk sta v petek podpisali dogovor o vračilu covidnih dodatkov v skupni vrednosti 9059 evrov. Po mnenju zaposlenih bi jih morali vrniti že pred časom, saj da sta si jih izplačali »nezakonito« in »neupravičeno«. A o tem si niti inšpektorat za javni sektor in ministrstvo za delo (MDDSZ) nista enotna, piše Delo.

Lozarjeva in Šterkova sta med epidemijo covida 19 prejeli dodatka za nevarnost in posebne obremenitve ter za delo v rizičnih razmerah. Prva je prejela 4691 evrov, druga 4368 evrov, hkrati pa zavod, po trditvah zaposlenih, njim covidnih dodatkov ni izplačal, čeprav bi jih moral. Lozarjeva po drugi strani trdi, da so zaposleni dobili izplačano vse, kar jim pripada. Kot je znano, je bil DSO Metlika prvi med domovi, v katerem se je marca leta 2020, še pred razglasitvijo epidemije, razširil covid-19.

Svet DSO je oktobra 2021 na podlagi anonimne prijave o neupravičenih covidnih dodatkih direktorice in namestnice zadevo odstopil »pristojnim organom« in ju glede na ugotovitve inšpektorata za javni sektor pozval k vračilu sredstev. Na ministrstvu so, nasprotno po trditvah zaposlenih želeli, »da bi svet zavoda sprejel pozitivne sklepe, da dodatkov direktorici in namestnici ni treba vračati«. Razlog naj bi bilo prav to, da so se prvi v državi spopadli z izbruhom covida-19. Predsednica sveta zavoda Andreja Draginc navedb zaposlenih o »vplivanju« MDDSZ na svet zavoda ni potrdila, povedala pa je, da so jih z ministrstva oktobra lani pozvali k ponovni proučitvi inšpekcijskega zapisnika. Po pisanju Dela na MDDSZ zanikajo, da bi od sveta zavoda zahtevali, da »popravi« prvotno odločitev o vračilu dodatkov vodilnih dveh.

Medtem ko Draginčeva poudarja, da je bil dogovor o vračilu v petek sklenjen »s prizadevanjem sveta zavoda«, je Lozarjeva za Delo povedala, da je po obisku inšpektorata, ki je zahteval vračilo na podlagi sveta zavoda, tudi sama pridobila pravno mnenje. Iz tega po njenih besedah izhaja, da je podlaga za izplačilo covidnih podatkov vsem zaposlenim in vodilnima zakon o interventnih ukrepih za blažitev posledic epidemije, ta pa je nad sklepom sveta zavoda. »MDDSZ smo izdali tudi zahtevek in prejeli izplačila. Vmes se je svet zavoda zamenjal. Predsednica je postala Andreja Draginc, s katero sva se skupaj potegovali za direktorice DSO,« je za časnik povedala Lozarjeva.

Lanskega novembra je ministrstvo objavilo razpis za štiri predstavnike ustanovitelja v svetu DSO Metlika; sedanjim naj bi mandat sicer potekel februarja 2025. Med njimi je tudi Draginčeva, ki je za Delo povedala, da obvestila o razrešitvi še niso prejeli in da jih o vzrokih zanjo niso seznanili. Na MDDSZ pa so pri časniku izvedeli, da predstavnikom ustanovitelja v svetih zavodov »mandat lahko preneha pred iztekom iz razlogov na strani predstavnika ali ustanovitelja zavoda«.

Na ministrstvu sicer pripravljajo nov akt, s katerim želijo natančneje opredeliti imenovanja predstavnikov ustanovitelja v svete zavodov. Proučili bodo tudi dosedanjo možnost, da neizbrani kandidat za direktorja zavoda ne more biti nato imenovan za predsednika oziroma člana sveta javnega zavoda, kot se je to zgodilo v DSO Metlika, še piše Delo.

Vir: Delo
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj