Na vsebino

Začenja se prva od treh nacionalnih preventivnih akcij

Od danes pa vse do 20. junija bo potekala prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bodo v tem obdobju nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo tako vsebnost alkohola v izdihanem zraku kot izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

V noči s sobote, 17. junija, na nedeljo, 18. junija, pa bo potekal tudi maraton nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov, ko bodo policisti na več lokacijah po Sloveniji poostreno preverjali, ali vozite pod vplivom alkohola ali drog. Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola. Že prvi popit kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se udeležbi v prometu pod vplivom alkohola in drog odpovejte.

Več popitega alkohola pomeni večje tveganje za nastanek nesreče

Raziskave so namreč pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče že pri koncentraciji 0,5 promila podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat. V letu 2022 je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola (pod in nad dovoljeno mejo) ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa (39 % vseh umrlih). V letu 2022 so umrli štirje alkoholizirani vozniki enoslednih motornih vozil, ki so bili tudi sami povzročitelji nesreče, v kateri so umrli. V teh smrtnih prometnih nesrečah je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,18 promila. Najvišjo stopnjo je imel motorist z 2,01 promila, bil je tudi pod vplivom drog.

Vir: Policija

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj