Na vsebino

Zaključek Drugačnih pravljic z Mojicejo Bonte

Na deževno četrtkovo dopoldne smo v Knjižnici Črnomelj pripravili zaključno srečanje za vse udeležence, ki so v letošnjem šolskem letu obiskovali bralna srečanja Drugačne pravljice. Slednji je namenjen osebam s posebnimi potrebami in ga izvajamo v Varstveno delovnem centru Črnomelj (za skupine uporabnikov iz delovne, bivalne enote, enote Lunca in Vinica) ter s skupino učencev iz OŠ Milke Šobar Nataše (z učenci iz PPVI).

Srečanja smo vsi skupaj, skupinsko pričeli v mesecu oktobru, ko nas je na vrtu za Kulturnim domom obiskal domači glasbenik Andrej Kmetič. Malo smo zaplesali, zapeli, zaigrali na različne instrumente in tako naredili lep uvod v naša srečanja. Potem pa smo se z vsako skupino srečevali enkrat mesečno. V letošnjem šolskem letu smo si izbrali dela, zgodbe, ki jih je napisala slovenska pisateljica Mojiceja Bonte. In tako smo z nekaterimi skupinami prebirali zgodbe o pomembnih Slovenkah in Slovencih, kot so Primož Trubar, Ivan Cankar, Jože Plečnik, Ivana Kobilca, Alma Karlin, France Prešeren. Spet z drugimi skupinami pa smo se pogovarjali o ekologiji ter prebirali zgodbe, skozi katere smo se naučili, kako lahko sami pripomoremo k ohranjanju čiste narave. Zato smo bili še toliko bolj veseli, ko nas je 11. maja v Knjižnici Črnomelj pisateljica Mojiceja Bonte tudi obiskala.

Povedala nam je zanimivo, s humorjem obarvano zgodbo svojega otroštva. Za udeležence pa je pripravila tudi poučen kviz, kjer pa ni bilo poražencev. Sodelujoči učenci so za darilo prejeli njene knjige. Imeli smo se zares lepo in dogodek nam bo še dolgo ostal v lepem spominu.

Uporabnica iz enote Vinica, Darja Šutej, nam je na dogodku prebrala vtise iz letošnjih druženj. Nastopili pa so tudi učenci iz OŠ Milke Šobar Nataše: Anja, Tina in Žiga so nam prebrali odlomek iz knjige Kako je gospod Problem šival hlače, Sebastijan, Ajla, Marcel in Vid pa so nam na koncu odrecitirali pesem Ciciban, našega rojaka, pesnika Otona Župančiča. Želimo si, da bi pisateljica ob slišanem dobila navdih, da v prihodnje napiše zgodbo tudi o našem rojaku.

Ob koncu smo si zaželeli najprej uspešen zaključek šolskega leta, potem pa lepo, toplo, brezskrbno poletje. V družbi pravljic pa se ponovno srečamo jeseni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj