Na vsebino

Jubilejni mednarodni račji lov na Kolpi

V soboto, 7. januarja, smo se hrvaški in slovenski lovci že dvajsetič zapored srečali na mostu med Sodevci in Blaževci ter s skupnim lovom na race začeli novo lovno leto. Pobuda za takšen način druženja je nastala že več kot dvajset let nazaj, saj je takrat med mladima državama potekala dokaj trdna meja in je bilo sodelovanje lovcev, kot smo ga bili vajeni nekoč, oteženo in velikokrat tudi onemogočeno.

Divjad ne pozna administrativnih meja, prav tako jih tudi lovci do takrat nismo, smo pa vedno gojili prijateljski odnos in sodelovanje. Pobudnika za tak način lova sta bila lovec LU Lipov Vrh Slavko Medved in lovec LD Predgrad Ivan Madronič. Ideja je tlela nekaj časa in seme je padlo na plodna tla v januarju 2003, ko so se sestali vodilni predstavniki štirih obmejnih lovskih družin LU Lipov Vrh in LU Jelenski jarak s hrvaške strani ter LD Predgrad in LD Sinji Vrh s slovenske strani reke Kolpe ter določili pravila igre in vse potrebno glede ulova.

Takratne dogovore spoštujemo tudi sedaj, tako da izpeljemo lov vsako drugo soboto v januarju tekočega leta, organizator lova je vsako leto druga lovska družina, ki tudi poskrbi za zaključek lova in zadnji pogon, prav tako je maksimalno poskrbljeno za varnost lovcev in domačinov, lovimo pa vsak na svojem bregu Kolpe, eni proti toku, drugi pa proti izteku.

Našo skupno mednarodno prireditev so pozitivno ocenili tudi pripadniki vseh treh policijskih postaj ob meji: policijska postaja Vrbovsko ter obe slovenski policijski postaji Kočevje in Črnomelj. Lovci obmejnih lovskih družin s policisti tudi sicer sodelujemo pri varovanju meje in obveščanju, saj se obojestransko zavedamo, da brez zaupanja ne more biti niti varnosti.

V dvajsetih letih druženj in skupnih račjih lovov se je nabralo tudi veliko doživetij, od ekstremno slabega vremena do visokih temperatur, snega, dežja in vetra, pa tudi sončnega vremena je bilo. Vedno smo in bomo v prvo vrsto postavili sodelovanje ter prijateljsko druženje, saj le tako lahko skozi vse leto izpolnjujemo načrte ter opravljamo svoje poslanstvo do divjadi in narave. V veliko veselje nam je, da se je v naše vrste v zadnjem času vpisalo veliko mladih deklet in fantov, ki z veliko vnemo in znanjem prevzemajo naloge od starejših v svojih sredinah. Za obstoj in nadaljevanje gojenja divjadi ter prijateljskega sodelovanja se nam v prihodnosti ni bati.

V soboto se nas je tako ob osmih zjutraj zbralo blizu sto udeležencev mednarodnega lova, medse smo povabili tudi predstavnike vseh treh policijskih postaj in se jim s priročno zahvalno listino zahvalili za dolgoletno korektno sodelovanje. Letos smo namreč prvič po dolgih letih zopet svobodno zakorakali po mostu v Sodevcih in prav tako hrvaški tovariši lovci iz Blaževcev proti nam. Kot vsako leto smo se srečali sredi mosta ter izmenjali želje za dobre poglede in ravne cevi v novem lovnem letu. Tokrat je bilo še toliko bolj slavnostno, saj so naši sosedje prevzeli schengensko območje in se je administrativna meja na Kolpi za vselej poslovila.

Po izredno uspešnem lovu smo se udeleženci zbrali pred lovskim domom na Sinjem Vrhu, opravili pozdrav lovini in se napotili na zadnji pogon v kulturni dom Sinji Vrh iz katerega je bilo še dolgo po tem slišati razposajeno petje ter kramljanje ob dobri hrani in kupici dobre belokranjske kapljice.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj