Na vsebino

Članek za Ruzanca

Ruzanc ma 8 strani, i te strani je treba zafilat. Pa sm se odločla, da i ja malo priskočim na pomoč. Izkoristla bom to priliko, da mladim Belokrajncom, ki to berete (saka čast bajdvej), iz prve roke povem, kak sm se mela na treningih, usposabljanji, pa i nekaj o mladinskih izmenjavah na keri še nism bla, sm pa dosti čula i kumaj čakam da grem na kako.

Kratko i jedrnato, zak se gre. Znači, ponavadi vidiš, da mladinski center objavi ne “call for participants” za “vstavi ime” v tej i tej državi. Ak te zanima kaj več, undej beri dalje. Ponuja se ti fenomenalna priložnost da greš v neko državo, morda vzemeš s sabo še kakega kolega al pa prjatlco, i vse je ZA ĐABA! Potni stroški so ti pokriti, za spat maš, za jest maš najmanj 3x na dan, kave čaje i peškote. Ajde, dobro je malo žepnine s sabo vzet za kako pivo, rakijo, čips i kak magnet za duma. Lahk se pa že v naprej dobro opremiš, pa vzemeš s sabo kaka slovenska pijačna poživila. Splača se krenit kak i dan, dva prej, al pa pol še malo produžit, pa si še jači izlet naredit.

Prilik je malo morje i vsaka zna bit totalno drugačna od druge. Ja sm bla do zdej na treh treningih, aka. USPOSABLJANJIH za mladinske delavce. Zdej sm na četrtem, ko to pišem, direkt iz Sarajeva. Meni se jako dopade Balkan, zt se zaenkrat držim Bosne i Srbije. Meni je bla vsaka izkušnja res neprecenjliva, sploh zat, ki rada delam z mladino in z mlajšimi, i bi rada ostala v teh vodah. Nebi rada preveč dolgovezla o znanjih, tehnikah i metodah neformalnega izobraževanja, s katerimi sm se prvič srečala in so mi ble, kljub moji pedagoški izobrazbi, čisto nove i hude i zanimive. Treneri, ki to vodijo, so zmerej profesionalci na svojem področju in tulko majo za dat, da kr poka iz njih. Najpomembnejše se mi zdi to, da se ti odpirajo obzorja, rasteš, se iščeš, poglabljaš v sebe, v svoje primarne interese. Morda se celo tudi najdeš, tk ko sm se ja. Da ne pozabim vseh čudovitih prijateljstv, ki sm jih stkala na teh dogodivščinah. Najjače mi je, ko nas dajo v neko malo selo, v največjo vukojebino, odrezano od civilizacije, po možnosti brez signala, s totalnimi neznanci, različnih kultur, ras, mišljenj… Tako okolje te i malo prisili, da se hitreje i močneje povežeš s skupino, napram recimo ak si v nekem velkem mestu i gre vsak po svoje ko mamo free time. Vsaj meni se tk zdi, sm ja sm itak bl natur frik.

Vsakič maš vglavnem določeno neko temo, tak da lahko se i glede na to odločiš kam bi šu. Trenutno se mi vidi, da so kr popularne take, ki so povezane z duševnim zdravjem, dobrim počutjem, čuječnostjo, različnimi tehnikami sproščanja, pa tudi okoljevarstvene, ekološke, i take, ki se dotikajo različnih aktualnih problematik.

Kaj ti prvo pade na pamet ko čuješ besedo IZMENJAVA? Eni se spomnejo na une fore iz srednje šole, ko je šu razred v Nemčijo in en nemški je pršu k nam, pa so pol oni spali po naših bajtah al kak že. Drugi so že na faksu, pa grejo za 3 mesce al pa pol leta v drugo državo študirat, dobijo neko štipendijo, al še skus zna bit to drag šport, odvisno kam greš. MLADINSKA IZMENJAVA pa je nekaj čisto drugega. Kulk sm čula je to ena velka zabava, ponavadi se zbere ekipa nad recimo 5 ljudi iz vsake države, en je lider pa mora malo poskrbet da drugi ne delajo prevelkih gluposti i idemo. Fprašajte ekipo, ki je bla junija v Makedoniji, eni že razmišlajo da bi se preselili dol, tak dobro jim je blo.

Ja upam da maš zdej malo bl jasno sliko zak točno se gre, če te pa zanima še več me pa kr pocukaj za rokav, ko me vidiš. Ti bom rade volje povedala še kaj več. Zdej grem pa en krog po Baščaršiji.

Ta Ma

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj