Rimski dopisnik Janko Pokrovec poroča, da so pred kratkim zgodovinari v vatikanskem skrivnem arhivu pršli do jako pomembnega odkritja. Našli so do zdej nepoznan nemški Flugblatt, po naše letak, iz 16. stoletja, ki je povezan z našimi kraji. Letaki so bli v unih cajtih popularni, zat ki ljudi niso znali brat, pa so meli vlke slike i malo teksta.

Ta letak je za Metliko i Slovenijo važn zato, ki nam prikazuje nekej neverjetnega – kopanje tunela pod Gorjanci! Lepo i jasno je to zapisano pod sliko - Bohren des Gorianztunnels von Mottling nach Newestat. Po naše bi se to prevelo Vrtanje gorjanskega predora od Metlike do Novega mesta.

Odkritelji bi radi ostali anonimni, dok se ne potrdi pristnost dokumenta. Zaenkrat ocenjujejo, da je letak iz okuli leta 1530, a nezna se, ako je na njemu prikazana samo ideja, da se zgradi tunel, al so ga i v resnici začeli gradit. Ako so se tega zares primli, so najverjetneje nehali zaradi turški napadov i Črnomaljskih polen pod nogami. Zdej ko ma Belokranjski muzej novo arheologinjo, bi se morda lahko začeli ukvarjat z iskanjem gradbišča iz 16. stoletja, da se vidi, kaj je res.

Eno je pa sigurno: Metličani od vavik sanjajo o tunelu, ki bi jih povezal s svetom.

Da povzamem znane slovenske pesnike: Zgodba je izmišljena, a to sploh ni važno, le po nauku se vidi, kolko pesnik velja…