Meni je v Metliki jako lepo, to fsi znajo. Ne bi menjala za nč! Al začetek leta je fsakič jako težko. Decembra smo bli veseli fsaj kakega praznovanja, beri: pičenke i špricera. A pol ko se začne novo leto i čez tri tedne pospravijo tste lučke iz treh drf i edinega bujnega okrasa ispred občine več ni, mene fse mine. Postavim si neke novoletne zaobljube, sm pol mam več 3. januara težavo se jih držat. Letos sm si zadala sm eno: da bom šla na fse kulturne prireditve v Metliki i f fseh vasih okuli. Gruntam, da mi to ne bo vzelo preveč časa. Moraš bit skromen pr teh stvarih. Zt ko lani sm bla preveč ambiciozna, pa sm si postavla previsoke cilje i pol mi ni nč ratalo. Recimo ustanovitev Društva ljubiteljev Kurdistana.

Mogoče bi pa letos lahk razmisnla o novem društvu, takem malo jačem, bolj finem, na nivoju. Pazte zdej to. Zihr ste čuli, da se tsti princ i njegova žena selijo stran od kraljice. Pršla sm ja na idejo. Zak se ne bi onidva preselili k nam v Metliko. I pol bi mi ustanovili Kraljevo društvo, čepraf so kao zgubili titule, tak je barem po televiziji reklo. Nima to veze, plava krf je plava krf. Uradna pijača bi bla modra frankinja od Šturma, skupne majce bi nam sešili pr Grbcih, potiskal bi jih Boro, sestanki bi bli na kavi pr Sonjici. Pr Bartusu ne zt ko je preblizu uni novi Hiši dobrot. Ki ko bo enkrat odprta (zdej, zdej kao), se bojo tam zgrinjale trume turistof, pa Harry i Meghan ne bi meli nč mira.

I mogoče bi onidva fteli investirat f kafič na Koupi, ki meni je skos ko pihnem regratovo lučko, skrivna želja, da bi to nekdo spet odpru. Fsi znamo, da se s tem neče noben ukvarjat i ta točka tak lepo propada. Čepraf neka drva so na novo posadili, sm vidla. Taka mlada i lepo zavarovana vsak sz svojo ograjico. Bogati. Al kaj me je zmotlo? Ta drva niso dost stran od tstih vlkih starih drf. Kak bo zdej to raslo, eno prek drugega? Al bomo stara drva mogli posekat?

Al ljudi, znate, kaj bi to pomenlo za razvoj našiga turizma, če bi unidva engleški ljepotani pršli k nam živit! Ajme meni! Sej Metličani jih itak ne bi šljivili pet posto, tak da bi meli blažen mir od nas i to je fse pošlihtano. Naselili bi jih magari v gradu, da bi se počutli čim bul domače. Sej Ančka bi bla vesela sosedof. Nego za tujce i medije bi to znalo bit jako privlačno. Ubitačno, kak bi se na hitro razvili pol naši konci, ki bi fsi pršli gledat lokne od tste ljepotice. Cesto čez Gorjance bi poštimali, tunel bi zgradili do poletja, v Metliki bi odprli srednjo šulo, zrihtali bi pouno novih šihtof, prpelali bi malo jače trgovine a ne sm te s kitajsko robo, na Koupi ne bi blo več žice i na Placu se ne bi zapirali kafiči. Celo mesto bi se trudli polepšat, tak da bi še kolesarnce vmaknli.

Znači zgodile bi se same dobre stvari. Al nekej bi blo pa pod mus. V luči moje propale lanske novoletne zaobljube: f Kraljevo društvo ne bi sprejemali Črnomalcof. Pr njih je že dost visoke družbe. Fse kaj je praf.