Če morda niste znali, tudi v Bolgariji obstaja Metlika. Sicer je to zelo majhen zaselek, ki pa ima na cesti svojo tablo. To se je videlo preko googla. In smo si rekli, da bi to šli pogledat.

Ampak do tam pa je treba priti… i za to se je treba pripravit, ker je pot jako dolga.

Metlika je na našem potovanju prišla na vrsto že skoraj na samem koncu. Tisti dan nam je bila pa to prva stvar, ki smo jo šli pogledat. Cesta iz Kardjalov, kjer smo spali, do Metlike je bila najprej jako lepo zrihtana. Pol je bila vse bolj slaba. Mlade krave s telički so se šetale po cesti, tak da smo mogli kar pazit i počasi vozit. Pa luknje i pesek na cesti… A tudi vozili smo se po principu – gore, dole. Ko i duma. Najprej hrib, pol dolina. Tu smo si podobni. I pol nam navigator pokaže, da smo že jako blizu i da bi Metlika mogla bit takoj za ovinkom. Vstavimo se sredi ceste, ker itak je prometa jako, jako nič. Pripravimo kamere za snemat ta slavnostni dogodek i …gremo!

I res, takoj izza ovinka lepa tabla v bolgarski cirilici in v latinici метлика in METLIKA Oboje na isti tabli. Ob tabli se takoj vstavimo, pripravimo metliško zastavo, se preslečemo v sokolske majice i vzamemo v roke dva komada Ruzancov. I fotkanje! Seeelfiji! To nam je še šlo, ampak z zastavo je bil pa problem. Zat nekih praf lepih slik nimamo. Pa itak ni moglo bit vse na sliki. Dva odrasla Ruzanca, zastava, tabla, ne more vse to stat na sliko. Selfija pa z zastavo ne moreš naredit – razen, če bi bla taka, majhna, za v roke. Pa še nagazna mina je bila takoj pod tablo, tak da se ni blo glih za igrat tam okoli.

Zat se takoj odpravimo, spet s prižgano kamero, peljat čez naselje. I kaj je videt? Spet jako nč! To ti je neko vaško naselje, kulk je blo videt, jako majhno. Par hiš. Morda dvajset maksimalno. Če štejemo strehe, ne bivališča. Ali človeka nikri nobenega. Na »sredi« vasi obrnemo i gremo nazej. Zagledamo traktor, ki ga je google posnel, ko je pelal čez Metliko. Zat za naše Ruzance poslikamo. Ker so oni tak hteli. Registracija za tem traktoru je pa 00 – 88. I isti stric ima še en, novi traktor zraven, ki ima isto registracijo 00 – 88. Morda ima isto cifro zarad cestine. Da plačuje sam za eno registracijo. Kdu bi znal, kak to imajo tam. Na koncu vasi opazimo ograjeno hiško, na kateri je evropska i bolgarska zastava i napis : Obšina Krumovgrad Kmetstvo Metlika. Verjetno neka pisarna za kmetijstvo. Še malo fotkamo to sceno… I pol ugotovimo, da je to to. I da ni več kaj. I gremo naprej.