Sumljiva so mi dejanja, kjer naj bi več pomenilo boljše.

Narava ima raje zmernost, zato nam lahko dobre stvari škodijo, če jih dobimo preveč. Pitje več vode je dobro. Preveč in utonil boš.

Mislim, da je "pomen" ena tistih stvari, ki so ponavadi dobre, vendar to lahko povzroči težave, ko ga je preveč. Pomen je spolzka beseda, zato je težko jasno, da jo uporabljamo na enak način. Vendar pa vsi vemo, kdaj se človek, stvar, cilj ali ideja počutijo pomembno za nas in ko se te iste stvari odražajo kot običajne. Razlika je pomen. Poleg tega, da je občutek, je pomen tudi ideja. Ko te nekdo vpraša, kaj nekaj pomeni, te prosi, da to obrazložiš z besedami. Želi opredelitev, vzrok ali mogoče posledice. Pomen so besede in ideje, ki jih skupaj skuješ v glavi.

Več pomenov je po navadi boljše. Popolna odsotnost s pomenom se običajno (čeprav morda ne vedno) počuti grozno. Podobno je pomanjkanje smisla v konceptualnem smislu zmedenosti in nevednosti. Raje bi rekli, kaj stvari dejansko pomenijo, kot pa, da si preprosto skomignemo z rameni in rečemo: "Ne vem."

Kako imaš lahko preveč pomena?

Menim, da obstajata dva načina, da imaš preveč pomena.

Prvič, premočno bi lahko čutil pomen nečesa. Vsi smo imeli tesnobo in strahove, ko nam je nekaj tako pomembno, da ne moremo normalno funkcionirati. Odnos, ki si ga hotel obdržati, čeprav druga oseba ni bila zaljubljena vate. To delo, ki ti je pomenilo vse, dokler te niso odpustili. To prepričanje, ki si ga imel, dokler se ni začelo trgati. Čustva so mentalno orodje. Naš um postavijo v stanje, ki nekaterim idejam, dejanjem in mislim omogoča lažji pretok od drugih. Vendar, da bi nekatere ideje lažje tekle, pomeni, da moramo nujno blokirati druge. Občutek pomembnosti bo torej v nekaterih kontekstih uporaben in škodljiv v drugih, tako kot jeza, strah, optimizem, veselje, ljubezen, žalost in vse ostalo, kar čutimo.

Drugi način, kako imamo lahko preveč pomena, je povezan z intelektualno idejo o pomenu. Če imaš močan nabor idej o tem, kaj nekaj pomeni, bodisi v smislu njegove opredelitve, razlage ali implimenih učinkov, ki te lahko "zaklenejo" v določen način videnja stvari. Preveč pomena lahko prepreči, da bi videli nekaj na drug način, druge perspektive pa bodo morda potrebne za reševanje določenih problemov.

Kako ugotoviti, ali imaš preveč pomena?

Sumim, da sta tesnoba in strah, ki ju pogosto čutimo v vsakdanjem življenju, posledica prevečih pomenov. To je kombinacija močnega občutka pomembnosti, skupaj z dojemanjem pomanjkanja nadzora.

Če sledimo politiki, se nam morda zdi, da svet nori in da so bitke nad tem, kdo vodi državo in katere politike izvajajo, izjemno pomembne. Hkrati pa se boste morda počutili skoraj nemočne, da bi nadzirali rezultate.

Podobno lahko v našem osebnem življenju obstajajo situacije, ko ne ostane več nič, kar lahko storimo, da premagamo problem, vendar ne moramo nehati razmišljati o tem. Čeprav ljudje pogosto ne vidimo svojih tesnob in strahov, ki izhajajo iz presežka v pomenu. Če resnično ne čutimo, da je situacija pomembna. Nas ne bi skrbelo za le-to. Intelektualno odvečni pomen lahko povzroči preveč tog in fiksen pogled na svet. Naše ideje, pojasnila in razum o svetu so tako tesne, da se zataknemo, ko naletimo na situacijo, ki nam ne uspejo biti smiselne.

Ali je čuječnost sprostitev s pomenom?

Miselnost, zlasti metode skeniranja telesa, je učinkovit način za zmanjšanje čustvenih in intelektualnih presežkov pomena. Pogosta izkušnja, na primer, med vadbo, je bolečina nekje na telesu. Sprva je zelo pomembno, da nekaj ukrenemo glede tega. Po dvajsetih minutah pa se bolečina začne spreminjati v nekaj bolj abstraktnega, morda čudno utripanje ali utripanje, ki ima spreminjajoče se značilnosti.

Na eni ravni menim, da je to, kar se je zgodilo, podobno temu, če ponavljate isto besedo znova in znova (recite besedo "pomen" nekaj desetkrat na glas, da bi razumeli, kaj mislim). S ponavljajočo se pozornostjo nečesa, kar bi bilo predelano na ravni pomena, raztaplja v dele, ki nimajo tega pomen in začnemo doživljati nekaj, kar se zdi, da nima povezave s pomenom, ki smo ga imeli prej. Oklevam reči, da se to v celoti dogaja z meditacijo. Mnogi meditatorji bodo ugotavljali nasprotno izkušnjo: da se svet nenadoma počuti napolnjen s skrito posebnostjo, ki je bila prej nevidna.

Bi si moral vzeti čas za "sprostitev" svojega pomena življenja?

Menim, da so pomeni, zlasti intenzivni, pomemben del dobrega življenja. Potrebno je, da se občasno »sprostimo« svojih pomenov v življenju. Ta sprostitev nas bo izvlekla iz trenutnih frustriranih situacij. Te sprostitve s pomenom so lahko povezane s specifičnimi situacijami (Kako razmišljaš o svoji prihodnji karieri.) ali pa bi lahko bila bolj globalna (Bi sploh moral iskati smisel v ambicijah?).

Sumim tudi, da ni popolnega stanja pomenov, ni večnega stališča, ki bi bilo dobro za vse. Zato je sprostitev s pomenom verjetno nujna prilagoditev, ki jo je treba opraviti vsake toliko. Novi pomeni, do katerih pridete, niso morda nič boljši (v absolutnem smislu) kot tisti, s katerimi smo vstopili, lahko pa nam pomagajo videti okoli ovir, ki nas ovirajo pri dobrem življenju.

Avtor: Simon Bajuk