Dudes vs Gravity (DVG) oz. Andraž, Jan in Jure so trije mladeniči, ki se radi igrajo z gravitacijo. Obožujejo vse vrste skokov, spustov in padcev, a njihova največja ljubezen je plezanje. DVG zgodba se je pričela z mislijo ustvarjanja popolne fotografije plezanja ob sončnem vzhodu, ki je pozneje pristala na promocijskih zgibankah za turistično destinacijo Bela krajina. Od takrat naprej pa ustvarjajo najrazličnejše projekte. Skupaj so zgradili domačo plezalno telovadnico, s smučmi preskakovali avtomobile, v poletnih dneh pa zgradili tudi 30-metrski tobogan čez gozd, ki vodi v reko, in še in še.

Njihov največji in najzahtevnejši projekt je bila gradnja prve plezalne stene na vodi, ki je v Belo krajino privabila mnoge plezalce Ti so se lahko preizkusili v tekmovanju v “deep water soloing”.

Vsi ti projekti so jih pripeljali do ideje za nov produkt, zato so se pred enim letom včlanili v Podjetniški inkubator Bela krajina s ciljem realizacije svoje ideje – izdelati novo različico športnega pripomočka t. i. hangboarda. Hangboard je pripomoček za treniranje moči prstov plezalcev, navadno je uporabljen za domačo rabo, in sicer takrat ko treniranje v telovadnici ali zunaj ni mogoče. Hangboard pri treningih uporabljajo vsi najboljši plezalci po celotnem svetu.

Fantje so zaznali, da na trgu še ne obstaja hangboard, ki ne bi bil sestavljen iz klasičnih pravokotnih, temveč iz bolj zavitih oblik. Predpostavka, iz katere so izhajali, je bila ta, da v kolikor uspejo razviti hangboard, ki bi imel oblike podobne tistim naravnim, bi bila to za njihov produkt izjemna prednost, saj plezalci hangboarda ne bi nikoli prijeli v popolnoma isti meri. Posledica tega bi bila, da se plezalec adaptira na obremenitev v različnih položajih.

Idejna zasnova je bila že pripravljena, zato so jo fantje hitro spravili tudi v 3D izris, iz katerega so pričeli nastajati prvi prototipi. Kmalu so prišli tudi do končne verzije prototipa, s katerim so bili vsi trije zadovoljni. Takoj so ga pokazali svojim plezalskim kolegom in ob testiranju so bili vsi navdušeni. To je bil prvi znak, da so fantje na pravi poti.

Tako je nastal njihov produkt imenovan ''GravityBoard'', kije namenjen vsem rekreativnim in profesionalnim plezalskim navdušencem in predstavlja nov, popolnoma drugačen dizajnerski hangboard, ki se bistveno razlikuje od ostalih tovrstnih pripomočkov. Izdelek je ustvarjen v Sloveniji iz lokalnih surovin.

Skupaj z mentorji iz inkubatorja so pričeli iskati najbolj primeren način za realizacijo ideje. Odločili so se za množično financiranje na Kickstarter kampanji. Podjetniški inkubator jim je zagotovil strokovnjaka s tega področja, ki jih je vodil skozi celotno kampanjo. Cilj kampanje je bil zbrati znesek 15.300 €, ki bi zadoščal za pričetek proizvodnje. Ta cilj so fantje dosegli že po nekaj dneh po pričetku kampanje, skupno pa so dosegli znesek v višini kar 31.264 €. Ob vsem tem so dobili tudi prva večja naročila športnih trgovin iz tujine.

Tako se je pričela še ena uspešna zgodba v belokranjskem podjetniškem inkubatorju. Novemu podjetju bomo še vedno nudili vso potrebno podporo, da bo uspešno raslo še naprej. Fantje so dokaz, da lahko sleherni posameznik s svojim hobijem razvije uspešen posel.

Avtor: Podjetniški inkubator Bela krajina