Na spodnji fotografiji lahko vidite, kako smo se imeli na lanskem VirejFestu, ki ga skupaj z Mladinskim kulturnim klubom Bela krajina (MKK) in Mladinskim centrom BIT organiziramo v sklopu Jurjevanja. Po fotoreportaži sodeč je bilo lani vroče v grajskem atriju in prav tako za letos obljubljamo, da bo vroče "dol v klubu". Tako je, letos bo VirejFest v pravem pomenu besede virej, saj bo v prostorih MKK.

Virej je pojem slovanske mitologije.
Virej je bivališče Velesa, slovanskega boga podzemlja in vojne, a hkrati je prostor večne pomladi. Tamkaj ni zime, ni ozebe, mraza in smrti, temveč večno cvetenje, zelenje in čista življenjska moč.

V slovanskih mitoloških predstavah so ključ od Vireja imele ptice, ki se vsako leto vrnejo in naznanijo prihod pomladi in poletja, rodovitnega in bogatega dela leta. Tedaj na zemljo vstane Jarylo ali Jurij, iz Vireja prinese vlago in silno rodovitnost, ki poženeta večni cikel rojstva narave. Na Vuzem, veliko noč Jurij vstane iz podzemlja in se odpravi na pot, daleč nad črnim morjem, skozi zeleni gozd, po blatu in vodi, vse do ravnega polja kjer prične svoj sprehod skozi leto.

(Belaj, Hod kroz godinu, str. 173-203)

Ta vikend torej vabljeni na dva večera plesa ob pestrih glasbenih ritmih v MKK, ki nedvomno ne bosta razočarala. Povezava na dogodek TUKAJ.