V tokratni objavi Zvitice vam razkrivamo intervju s Patricio Blažič, študentko agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Patricia je z novim študijskim letom začela opravljati tudi novo funkcijo pri KBŠ-u; namreč, postala je vodja sekcije za kulturo in družbo. Zato smo si jo želeli skozi naslednja vprašanja malce bolje spoznati. Avtorica intervjuja je Valentina Vrbos.

Z novim študijskim letom si pridobila tudi novo funkcijo pri KBŠ-u. Kako se ti zdi ta vloga/naloga in kaj pričakuješ od svojega mandata?

Res je, letos sem po novem vodja sekcije za kulturo in družbo, kar me izjemno veseli. Oba področja sta zelo široka in raznolika, saj sta tesno vpletena v naše vsakdanje življenje. Glede na to, da študiram naravoslovno smer, sem potrebovala pobeg izven svojih varnih okvirjev. Od svojega mandata pričakujem predvsem, da bom s svojo ekipo z veseljem ustvarjala nove projekte, hkrati pa si želim, da prinesemo v Belo krajino, nekaj novega, svežega in povsem drugačnega. Več razkrijem v prihodnje, skozi leto, ko bodo ideje realizirane in upam, da tudi uspešno izpeljane.

Kaj lahko mi pričakujemo od tebe?

Od mene lahko pričakujete veliko dobre volje, kreativnosti in novih idej, s katerimi želim pritegniti mlade, da kar se da najbolje izkoristijo ta leta in priložnosti, ki jih imajo pred seboj. Kakor pravijo, uživaj dokler si mlad. V prihodnjem letu si želim izvesti nekaj novih, drugačnih projektov.

Ali imaš že kakšne ideje, kako popestriti dogajanje v Beli krajini?

Ena izmed idej, ki se mi je porodila je, da bi vključila svoje znanje iz študija ter tako še bolje približala družbi zavest o okolju, v katerem živimo. Prav tako sem razmišljala tudi o tem, da izpeljemo pesniški večer na malce drugačen način, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Želim si, da bi Belo krajino obiskalo več novih izvajalcev ter da bi se, tako kot nekoč, mladi več vključevali v ustvarjanje novega glasbenega okolja v Beli krajini. V času toplih pomladnih mesecev nas čaka tudi kino pod zvezdami.

Sama sem že nekaj let prostovoljka na različnih področjih. Upam, da bom s svojim mandatom spodbudila koga izmed vas, da se mi pridruži in skupaj z mano ustvari prijetno okolje in razvije večje sočutje do soljudi.

Si študentka agronomije. Zakaj si se odločila za to smer?

Odločitev je prišla popolnoma spontano. Že od otroštva me veseli narava, biotska raznovrstnost, krajinska pestrost ter rastlinski in živalski svet. Vedela sem le, da si nikoli ne želim biti zaprta 8 ur v pisarni ter delati za računalnikom. Vodila me je želja za terenskim delom in upravljanjem prostora v naravi, zato je bila agronomija logična odločitev. Mnogi ne vedo, kaj sploh moj študij je. Na kratko vam ga lahko predstavim kot splet naravoslovne in družboslovne smeri, ki vključuje znanje iz urejanja prostora, uporabe naravnih danosti v predelavi, trženja ter ekonomije, poznavanje delovanja rastlin in upravljanje s sodobnimi tehnologijami, ki jih uporabimo pri raziskovalnih metodah s področja naravoslovja.

Priznati moram, da je bil začetek izjemno težak, predvsem, ker sem se še vedno iskala, razmišljala, kaj zares želim početi celo življenje. Sčasoma pa sem začela razvijati svoje znanje in spoznavati vse več podsmeri, ki me veselijo. Šele letos sem zares ozavestila, da je bila odločitev prava, saj uživam v tem, kar študiram. Lahko priznam, da mi učenje ne predstavlja problemov kot nekoč (smeh). Hkrati letos zaključujem dodiplomski študij, zato sem zaradi tega še bolj sproščena in študiram z veseljem ter uživam pravo študentsko življenje.

Letos si s skupino študentov sodelovala pri zanimivem projektu. Nam lahko na kratko poveš, o čem gre?

Aprila 2018 smo skupaj s šestimi sošolci oblikovali projekt pod imenom Levant. S slednjim smo se prijavili tudi na Lidlovega mladega vinarja, na katerem smo v začetku novembra zmagali. Svoje vino smo predstavljali tudi na Slovenskem festivalu vin in Vinskem univerzumu.

Kako je potekalo vaše delo in kaj vse je bilo vključeno v ta projekt?

Lotili smo se pridelave prvega lastnega vina ter celotnega razvijanja mogoče bodočega podjetja. Prvotno je bilo potrebno oblikovati ime, ter ustvariti logo, ki bi opisoval našo zgodbo. Izbrali smo ime Levant, ki hkrati pomeni veter vzhodnik. Piha v hladnejših mesecih, zato prinaša svežino, kakor je bilo tudi naše vino rose. Sorto, ki smo izbrali je Pokalca, ker je danes v Sloveniji zelo redka in skoraj neznana širši populaciji. Sledila so tehnična dela v Goriških Brdih v vinogradu. Po dozorelem grozdju pa predelava na Biotehniški fakulteti. Slednje je zahtevalo veliko znanja s področja enologije. Po končanem stekleničenju je bilo vino ocenjeno pred dvema strokovnima komisijama. Na podlagi njihovih ocen smo prijeli nagrado za najboljšo zgodbo, ki je bila do sedaj kadarkoli predstavljena na natečaju, in priznanje za najboljšo študentsko ekipo.

Kakšna izkušnja je bil projekt zate?

Levant mi je prinesel veliko več kot novo izkušnjo. Z njim sem rastla 8 mesecev in razvijala kompetence kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja, pogajalske spretnosti, marketinga, fleksibilnosti v prostoru in času, upravljanja z ljudmi in organizacijske sposobnosti. Izvedli smo tudi intervju in prispevek za Radiotelevizijo Slovenija ter se s tem naučili tudi nekaj s področja novinarstva. Zame je bila to najboljša izkušnja leta 2018, saj sem v tem še bolje spoznala sebe in se naučila veliko neformalnega znanja, ki mi bo v prihodnosti prišlo še kako prav. Hkrati me v prihodnjem letu čaka diploma, ki je že v pripravljanju. Tema, ki sem si jo izbrala je s področja vinarstva, vključevala pa bp tudi Belo krajino, zato mi bo že pridobljeno znanje iz projekta Levant v veliko pomoč pri izdelavi le-te.

Nasvet, ki bi ga dala dijakom in študentom.

Vsem dijakom, bodočim in zdajšnjim študentom polagam na srce, naj se vestno vključujejo v čim več organizacij in projektov, ki jih nudijo šole in fakultete. Leta, ki so pred vami so edinstvena priložnost, da jo izkoristite kar se da najbolje. Za srečo je potrebno delati na sebi in imeti v svoji bližini le ljudi, ki te podpirajo in spodbujajo, da boš boljši človek. Zastavite si majhne in dosegljive cilje. Med seboj si ustvarjate prave prijateljske vezi, ne samo tiste, ki bodo tukaj le za hip. Potrebujete zaupanje vase in majhen krog ljudi, ki je tukaj z vami v težkih trenutkih. Podpirajte se in se ljubite. Med ljudmi je preveč nepotrebnega sovraštva in zavisti, zato čim bolj uživajte v tistem, kar imate VI in bodite hvaležni. V trenutku, ko začutite, da se vas ne spoštuje, se umaknite. Sreča je svoboda, zato si ne jemljite življenja preveč resno.

Do naslednjega tedna,

Uredništvo Zvitice