Uredništvo Zvitice vam v tokratni objavi razkriva prispevek Kristiana Asanija, nekdaj aktivnega člana Kluba belokranjskih študentov in tudi bivšega predsednika kluba ter zdajšnjega področnega svetovalca Podjetniškega inkubatorja na Razvojno informacijskem centru Bela krajina. Če ste samo za trenutek podvomili v zmožnost inovativnega razmišljanja v Beli krajini, verjamemo, da boste po prebranem doumeli, da nam tega ne primanjkuje.

Kar sem danes videl pri vas, je bomba! A se ti tega zavedaš?!

Podjetniški inkubator Bela krajina spada med najmlajše inkubatorje v Sloveniji, kljub temu pa se že od samega začetka trudimo, da tega dejstva nihče ne opazi oz. želimo, da smo v očeh (potencialnih) članov enakovredni oz. boljši od ostalih inkubatorjev v regiji ter širše. Menim, da nam (skupaj z našimi člani) to dobro uspeva, saj nekatera podjetja sodijo v sam vrh najuspešnejših startup podjetij. Veliko vlagamo v družbeni kapital, veliko se mrežimo, zato uspemo v naš inkubator zvabiti najboljše mentorje, kar jih premore Slovenija. Že od same ustanovitve sodelujemo s profesionalnim inovatorjem in mentorjem Borisom Pfeiferjem, ki je pod svojim okriljem k življenju spravil ter uspešno izstrelil več idej. Boris je mentor, ki je specializiran za razvoj fizičnih produktov ter njihovo patentno zaščito – od ideje, do oblikovanja produkta, industrializacije in prve prodaje. Opazili smo, da je ta segment v Sloveniji zelo podhranjen, saj v ostalih inkubatorjih prevladujejo IT mentorji. Mi tako želimo med drugim svojo prepoznavnost graditi na ustvarjanju inovativnih fizičnih produktov in eden, za katerega ste zagotovo slišali, je Active Chair – stol za aktivno sedenje za odrasle in otroke, ki je plod sodelovanja mentorja Borisa Pfeiferja ter naših članov, podjetja Starkmat. Produkt je prejel že ogromno nagrad za inovativnost na najvišjem slovenskem nivoju, v zadnjem času pa se ekipa uspešno prebija tudi na tuje trge.

Ob Borisu pa smo pred slabima dvema letoma pričeli sodelovati tudi z Matejem Golobom, ki velja za pionirja med startup mentorji v Sloveniji, in ki je v svoji karieri mentoriral že več kot 350 ekip. Mentorju najprej predstavimo naše ekipe ter njihove poslovne ideje, nato pa še sam z njimi opravi pogovore. Po končanem prvem obisku pri nas je Matej vstopil v mojo pisarno in mi dejal: ''Kristian, kar sem danes videl pri vas, je bomba! A se ti tega zavedaš?!'' Bil je izjemno navdušen nad ekipami in njihovimi inovativnimi idejami, izpostavil pa je eno. Sedaj, po dveh letih, to podjetje generira ogromno mesečnega profita in zagotovo sodi med najuspešnejše Startup ekipe v Sloveniji. Metličani ste verjetno opazili en ''supercar'', ki se vozi po Metliki. No, to je to.

In zakaj to pišem? Pišem zato, ker sem ravno pred enim tednom od našega novega mentorja slišal podobne besede in začudenje kot pred dvema letoma s strani Mateja. Razlika je le v tem, da se sedaj tega zavedam tudi jaz in me njegovo začudenje ni presenetilo. Belokranjski inkubator zagotovo sodi med najboljše inkubatorje v Sloveniji in pri nas imamo podjetja, na katera smo in moramo biti zelo ponosni. V letu 2018 smo bili uspešni tudi pri pridobivanju evropskih sredstev in verjamem, da bomo s slednjimi lahko spisali še več tako uspešnih podjetniških zgodb.

V kolikor vas zanima več o podjetjih v našem inkubatorju (nekatera tudi iščejo nove sodelavce) oz. o naših podpornih storitvah ter kako postati naš član, pa vas vabim, da se osebno oglasite pri nas na naslovu Ulica heroja Stariha 19, Črnomelj, ali pa mi pošljite e-mail sporočilo na [email protected].

Do naslednjega tedna,

Uredništvo Zvitice