Na vsebino

Zvitica poletje 2018: Darja Vukčevič - Iz uredništva Zvitice

Dragi bralci Zvitice,

prišel je čas morja, sonca, brezskrbne zabave za šolarje, dijake in študente ter nenazadnje čas Črnfesta. Po predsedničinih navdihujočih uvodnih besedah mislim, da ni potrebno posebno poudarjati, da bo letošnji zares dober za vse, zato ni izgovora, da ne bi obiskali razne aktivnosti, ki se bodo odvijale konec avgusta. Tokratna Zvitica, čeprav v duhu Črnfesta, prinaša tudi aktualno, družbeno, kritično in vsekakor študentsko vsebino.

Spraševali se bomo kaj po zaključku študija, ko se znajdeš pred novim obdobjem življenja, brez službe ali z, še vedno te čaka nov začetek. Nastasja vas bo potolažila, niste sami, vsi se bomo enkrat znašli v tem obdobju, eni prej, drugi kasneje. Prva polovica super dvojca Šikonja, Rok, nam bo razložil svojo teorijo napovedovanja vremena, ne spreglej pa tudi izčrpne analize neurja, ki je pustošilo po Črnomlju 8. junija (QR koda).

Ste v medijih zasledili, da so se na Filozofski fakulteti v Ljubljani odločili, da spremenijo prakso in v bodoče kot spolno nevtralni izraz namesto moškega spola uporabljajo ženskega? Res je, preberite Nežin prispevek, kjer vam bo razložila zakaj bi bilo potrebno splošno nevtralizirati spol v jezikovni rabi. Druga polovica super dvojca Šikonja, Jaka, pa nam bo predstavil svoj pogled na šolstvo in se v prispevku spraševal, ali je smiselno podpirati takšne fakultete, ki vodijo do nekvalitetne izobrazbe.

V intervjuju z Juretom Kuharjem, vodjo festivala Črnfest, boste izvedeli ozadje festivala in vse podrobnosti, ki jih verjetno niste vedeli.Tudi naši prostorci so razmišljali o Črnfestu. Pravijo, da ni zgolj neko dogajanje temveč je pozitivna sprememba v prostoru. Preberi kaj vse Črnfest doprinese javnemu prostoru in se še enkrat prepričaj, da festivala enostavno ne smeš zamuditi. Poskrbljeno bo tudi za hrano, o čemer piše Neža v opisu kulinarične ponudbe.

Veste, da obstaja ekipa študentov, ki se preizkuša v vlogi vinarjev? Patricia Blažič je ena izmed njih in v prispevku nam opisuje, kako se s prijatelji trudijo, da v Sloveniji ohranijo zanimanje mladih za pridelavo vin. V podjetniškem kotičku pa so se tokrat lotili prav posebno zanimive teme. Lokalna valuta. Kristian nam bo predstavil primer lokalne valute in ob tem se bo marsikomu porajalo vprašanje “Kaj pa če bi lokalno valuto imeli tudi mi?”

Poleg naštetega vas čakajo še številne zanimive vsebine kot prispevek prostovoljke Anne, ki je Belo krajino vzljubila kot svoj dom, prispevek Miha o tem, kaj se dogaja “f Semči”, prispevek fantov iz DNT-ja o dogajanju v “majki Metliki” in o aktivnostih v zadnjem času v MC BIT. Preverite tudi kaj sta kuhala Matej in Klavdija in kaj priporoča Zvitica za poletno branje, gledanje na TV in poslušanje glasbe. Vaše možgane pa bo tudi tokrat mučil Jaka s svojim vprašanjem Koliko je bilo vseh zabojev s cigli na ladji?

Raznolikosti v vsebinah nam v Zvitici nikoli ne zmanjka, zato smo veseli tudi ko nam pošljete kakšne svoje prispevke, k čemer vas tudi vabim. Prizadevamo si, da Zvitica ostane revija belokranjskih študentov, zato želim, da nam kot študenti pošljete svoje predloge, mnenja in “kaj vas žuli”, pa naj bo to v vašem kraju, šoli, osebnem življenju, skozi prozo, poezijo ali raziskavo. Stopite izven svoje cone udobja, sezite po višjem cilju preden bo prepozno in ne čakajte na pravi trenutek. Pravi trenutek je zdaj.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj