Na vsebino

Dehidracija

Najpogostejši znaki dehidracije temnejši urin, suha usta, žeja, utrujenost in glavobol

Voda ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. Telo izgublja vodo preko kože z znojenjem, ledvic z urinom, pljuč z izdihanim zrakom in preko črevesja z iztrebki. Pri normalni aktivnosti lahko izgubimo z znojenjem do 1 litra vode dnevno, medtem ko pri enourni intenzivni vadbi ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo več kot liter vode na uro. Dehidracija ali pomanjkanje vode v telesu je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene tekočine, torej premajhnega vnosa ali povečane izgube. Na pasti dehidracije opozarja predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub.

Dehidracija: suha usta, žeja, utrujenost in glavobol

Voda sestavlja večino človeškega telesa, zato je zelo pomembno, da se ohranja v pravem ravnotežju. O dehidraciji govorimo, kadar je količina vode, ki jo telo izgubi, večja od vnesene. Najpogostejši znaki zanjo so temnejši urin, suha usta, žeja, utrujenost in glavobol. Za blagimi se lahko pojavijo resni znaki dehidracije, kot so hiter pulz, pospešeno dihanje, zvišana telesna temperatura, ekstremna utrujenost, mišični krči, glavoboli in slabost. Ko izguba vode doseže 10 odstotkov stanje postane kritično. Kritični znaki dehidracije so mišični krči, bruhanje, motnje srčnega ritma, motnje vida, vroča koža, boleča mikcija (mokrenje), zmedenost, motnje dihanja, napadi krčev celega telesa, bolečina v prsih in trebuhu ter nezavest.

Dehidracija pri otrocih

Še posebej so k dehidraciji nagnjeni bolniki s sladkorno boleznijo in težavami z jetri. Po 50. letu začenja občutek za žejo izginjati, zato so starejši ljudje še posebno ogroženi in jih je treba spodbujati k zavestnemu uživanju zadostnih dnevnih količin vode na dan. Pri otrocih se dehidracija pojavi najpogosteje, kadar zbolijo za katero od črevesnih okužb. Zato moramo biti zelo pozorni na znake dehidracije pri majhnih otrocih, ki so suhe ustnice in ustna sluznica, podočnjaki, vdrta mečava, slabša napetost kože, dalj časa suha plenička. Še posebej moramo biti pazljivi, če imajo obolenje s povišano telesno temperaturo ali drisko.

Pitna voda in nesladkani čaj

Za preprečevanje dehidracije je potrebno zadostno pitje tekočin. Najprimernejša pijača za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine je vodovodna pitna voda pa tudi nesladkani čaji. Izotonične pijače so za nadomeščanje tekočine primerne za uživanje le ob vzdržljivostnih telesnih naporih, ki trajajo več kot eno uro. Brezalkoholne sladke pijače so zaradi velikih količin dodanega sladkorja ali sladil ter barvil in arom manj primerne za pitje. Odsvetuje se pitje energijskih in alkoholnih pijač in pijač, ki vsebujejo kofein.

Priporočilo: od 2 do 2,5 litra tekočine dnevno

Povprečno aktivni odrasli potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno od 2 do 2,5 litra tekočine, od tega v povprečju od 0,8 do 1 litra zaužije s hrano, približno 1,5 litra pa s tekočino. Otroci naj bi dnevno zaužili nekoliko manj, na primer manj kot en liter pri 5-ih letih, pri 15-ih letih pa je priporočena količina tekočine, ki jo zaužijejo s pitjem, že skoraj enaka kot pri odraslih.

Fizična aktivnost ob hladu

Ognite se športni aktivnosti ob visoki zunanji temperaturi in visoki vlažnosti, saj se telo ne more zadostno ohlajevati. Vsaj pol ure pred načrtovano telesno aktivnostjo popijte kozarec ali dva vode, med vadbo pa pijte po požirkih, na vsakih 15 do 20 minut, odvisno od intenzivnosti in vrste telovadbe. Poiščite senco ali klimatiziran prostor in dovolite telesu, da se ohladi.

Nasvete je pripravil Miran Golub, predsednik Lekarniške zbornice Slovenije.

Avtor: Nil & Lin
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj