Na vsebino

Nasveti za boljše življenje in uspeh 21

POSTAVLJANJE CILJEV

Ko smo bili otroci, smo verjeli, da lahko počnemo, imamo in postanemo vse, kar želimo. Zastavljali smo si velike cilje in sanjali smo na veliko. Vse je bilo mogoče. Zabavali smo se ob preprostih stvareh. Vse nas je zanimalo. V prihodnosti nismo videli nobenih omejitev. Bili smo polni radosti in svobode.

Kaj se je zgodilo z nami?

Ko odrastemo, se sprijaznimo in mislimo, delamo in se obnašamo tako, kot naša okolica pričakuje.

Kakšen odziv nam je dala okolica?

– Tvoji cilji niso realistični!

– Tega se ne da!

– Tega ne moreš imeti!

– Ne moreš imeti obojega!

– Tega ne moreš doseči!

– Moraš spustiti svoje cilje. Preveč sanjaš!

So tudi tvoja ušesa slišala kaj takšnega?

Saj ni čudno, da si kot odrasli ne upamo več sanjati. Ne upamo si biti kreativni. Obupamo nad svojimi cilji. Obnašamo se in govorimo, kot se pričakuje od poklica, delovnega mesta ali okolice. Zapravimo ves svoj čas za služenje denarja za preživetje.

Začnemo verjeti zgodbicam, okolici in govoricam, da je treba trdo delati, da se zasluži denar. Imamo ljubeče sovražen odnos do denarja. Nujno ga potrebujemo za življenje, a sovražimo ga, ker moramo dati svojo življenjsko energijo zanj. Postanemo zagrenjeni in razočarani nad svojim življenjem.

Ves čas si predvajamo 'pokvarjeno kaseto', tako imenovano 'našo zgodbo', v kateri si govorimo: »Saj sem vse poskusil, pa ne gre!«

Življenje nam tako dan za dnem, leto za letom polzi skozi prste, ne da bi se ga sploh zavedali. Se zavedali trenutka. Dodaš 40 let in postaneš nezadovoljen, misleč: »Želim si, da bi sledil svojim sanjam. Želim si, da bi si upal to doseči.«

V resnici pa, če bi res vse poskusil, bi bil zdaj zadovoljen in srečen, saj bi dosegel zastavljene cilje!

Ker se ti v ozadju predvajajo naloženi programi tvojih zgodb, ki temeljijo na preteklih izkušnjah, izkušnjah okolice, tvojih vrednotah in vrednotah skupnosti ter tvojih prepričanj. Na podlagi tega se ves čas sabotiraš in zato ne dosegaš lastnih ciljev. Žal se posledično to prenese tudi na podjetje. In doživiš dvojni udarec – osebni in poslovni.

»Loči se od svojih zgodb omejitev in se poroči z resnico svojega neomejenega potenciala – in cela zgodba se bo spremenila.«

Tony Robbins

Se popolnoma strinjam s to izjavo. Tudi ti imaš neomejen potencial. Imaš dostop do vizij, kreativnosti in otroške domišljije. Le spomniti se jih moraš. Biti pogumen, da jih izraziš in udejanjiš, tudi če te okolica ne razume.

Mojca Kokalj Imširovič

Mojca Kokalj Imširovič

Sem Mojca Kokalj Imširović, sem človek, mamica dveh otrok, žena, avtorica nenavadnega priročnika jutranje rutine: Moje boljše življenje se začne z jutrom, avtorica knjige Podjetniški mehurček, znanstvenica po izobrazbi, podjetnica, Co-Founder of Brewiks, COACHINJA ZA BOLJŠE ŽIVLJENJE IN USPEH, strokovnjakinja za družinsko podjetništvo, certificirana trenerka in motivacijska govornica.

Zakaj to počnem?

Ker globoko verjamem, da je vsak lahko boljša različica sebe, ne glede na okolje, iz katerega prihaja, kakšno življenje je imel ali ima in kakšne predispozicije ima.

Zato je moje poslanstvo z izobraževanjem in svetovanjem inspirirati posameznika, pare ter konec koncev tudi podjetja, da postanejo boljša različica sebe in zaživijo svoje boljše življenje.

Zato se tudi moj moto glasi: »Če si živ in če dihaš, si lahko spremeniš svoje življenje na bolje.«

Priročnik jutranje rutine

Podjetniški mehurček

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj