Na vsebino

Hope's Bivouac: Čudežna Merino volna - Zakaj je postala moja obsesija (2)

Spominjam se dneva, ko sem se prvič srečala z merino volno. Bilo je poletje 2014, ko mi je moj prijatelj John iz Nove Zelandije z velikim zanosom razlagal, kako na svoja potovanja vzame samo dve majici, dvoje spodnjih hlač in dva para nogavic. Ampak,... "Kako lahko dve majici, dvoje spodnjih hlač in dva para nogavic zadoščajo za večtedensko potovanje?"

John mi je razložil prednosti merino volne: njeno sposobnost termoregulacije, ki omogoča telesu, da ohranja optimalno temperaturo v različnih vremenskih razmerah, antibakterijske lastnosti, zaradi katerih oblačila ostanejo sveža in brez neprijetnega vonja tudi po več dneh nošenja, in seveda udobje, ki ga prinaša. Nositi oblačilo iz merino volne je kot nositi drugo kožo - mehko, zračno in naravno.

Itak sem mu težko verjela ampak sem vseeno popustila dvomu. Ko sem se odpravila na 16-dnevno potovanje v Kenijo, sem se odločila preizkusiti merino volno. S seboj sem vzela le nekaj kosov oblačil iz tega materiala. Ena merino majica ter dvoje spodnjih hlač. Bila sem osupla nad udobjem in funkcionalnostjo, ki sta mi ju prinesla. Kljub različnim vremenskim razmeram, od hladnih gorskih noči do vročih savanskih dni, sem se vedno počutila udobno. Ne bom trdila da sem vse dni bila v merino oblačilih, ampak sem 2/3 preživela v eni majici in dvoje spodnjih hlač. S preprostim zračenjem in pranjem na roke.

Zdaj lahko z gotovostjo trdim, da merino volna zavzema 90% moje garderobe. Ponudila mi je rešitev, ki sem jo iskala v svetu, preplavljenem s potrošništvom. Našla sem oblačila, ki so trajnostna, praktična in estetska. Odkrila sem material, ki spoštuje moje telo in naravo okoli mene. In kar je najpomembnejše, ob vsakem nošenju oblačil iz merino volne se spomnim na čudež narave, ki me obdaja.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj