Na vsebino

Hope's Bivouac - Iz česa je tvoje oblačilo (10)

Ko izbiramo oblačila, se pogosto osredotočimo na estetiko, na to, kako bomo v njih izgledali. Vendar pa redko razmislimo o sestavi materiala, iz katerega je oblačilo narejeno, in kako lahko vpliva na naše zdravje in dobro počutje.

V sodobnem svetu je sintetika vseprisotna v naši garderobi. Kljub svoji priljubljenosti pa sintetična oblačila lahko predstavljajo tveganje za naše zdravje. Sintetična vlakna, kot so poliamidi, so v osnovi narejena iz plastike, ki izvira iz nafte. Presenetljivo je, da večina od nas nosi oblačila, ki so dobesedno izdelana iz iste surovine kot plastenka.

Ko sem prvič spoznala, da večina mojih oblačil vsebuje plastiko, sem bila pretresena. To je bil razlog za mnoge moje zdravstvene težave, vključno s kožnimi in ginekološkimi vnetji. Na žalost me je pot do spoznanja stala veliko nelagodja in zdravstvenih težav.

Ne samo, da so oblačila iz sintetike potencialno škodljiva za nas, tudi okolje trpi zaradi njih. Vsakič, ko operemo oblačilo, kot je flis, lahko v vodotok izpustimo do 250.000 mikroplastičnih vlaken. Ta vlakna končajo v naših rekah, oceanih in celo v pitni vodi.

Je res vredno tvegati svoje zdravje in zdravje našega planeta samo zato, da sledimo modnim trendom? Morda je čas, da začnemo bolj premišljeno izbirati oblačila, ki jih nosimo, in se odločamo za naravne materiale, kot je merino volna, ki so bolj prijazni do našega telesa in okolja.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

    
110
25
32
46
55
68
79
811
95
11
18
23
24
25
26
28
30
31
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj