Na vsebino

Hope's Bivouac - Kako preživeti 4 dni v divjini s samo dvema majicama? (12)

Najini dopusti z Marijanom niso ravno tisti klasični "dopustniški" prizori. Že več kot 10 let se nisva odpravila na dopust, kjer bi preživela 17 dni na istem kraju. Tudi letošnje počitnice niso bile izjema.

V očeh drugih so najini dopusti nekako nenavadni, nekoliko odstopajo od običajnega. Ampak veš kaj? Tudi pri izbiri oblačil greva po svoje. In to pomeni merino volna.

Seveda, marsikdo se sprašuje, kako lahko nosiš volno tudi v vročih poletnih dneh. In vendar sem se odločila obleči merino majico celo med prečenjem Velebita, Velebitske planinske poti. Načrtovala sva 10-dnevno avanturo, prehoditi 170 km divjega Velebita, vse od Vratnika do Gračaca. Vendar sem pot prekinila po štirih dneh, ko sem ugotovila, da Broncotove blazinice niso kos ostrim Velebitskim skalnatim podlagam, ter moji bosonogi čevlji prav tako ne. Marijan je preostalih šest dni strnil v tri. Zadnji dan sva se mu pri osvajanju Crnopaca, z Broncotom spet pridružila.

Seveda sva bila z Marijanom oblečena v oblačila iz merino volne, ker verjameva v njihove izjemne lastnosti. Pravzaprav, eno sem imela eno merino majico ves čas na sebi, drugo pa sem si nadela ob koncu vsakega dneva, ko smo zaključili s pohodom. Želela sem, da je sveža za naslednji dan.

In zakaj mi je normalno nositi merino volno med poletjem? Merino volna je odličen material za nošenje tudi med pohodi, vključno s prečenjem zahtevnih terenov, kot je Velebit. Prinaša številne prednosti, ki naredijo tovrstne avanture udobnejše in bolj praktične.

  1. Prvič, merino volna je naravno dihajoča tkanina, kar pomeni, da omogoča učinkovito regulacijo telesne temperature. Tako se lahko udobno počutiš tudi v vročem poletnem vremenu, saj absorbira vlago in jo oddaja v okolje, kar pomaga preprečevati pregrevanje.
  2. Poleg tega je merino volna izjemno lahka in prijetna na koži, kar je še posebej pomembno pri dolgotrajnih pohodih. Ne draži kože in preprečuje neprijeten občutek vlažnosti, saj ohranja suhost tudi ob intenzivnem potenju. Njena naravna sposobnost odvajanja vonjav je še ena prednost, ki pride prav med pohodi, kjer se hitro lahko znajdeš v različnih vremenskih razmerah.
  3. Merino volna zelo trpežna in odporna na obrabo, kar je ključno pri aktivnostih, kot je prečenje Velebita, kjer so tereni pogosto zahtevni. Majica iz merino volne ohranja svojo obliko in funkcionalnost tudi ob redni uporabi, kar pomeni, da lahko zanesljivo računaš nanjo tudi med najzahtevnejšimi pohodi.
  4. Hkrati je merino volna antimikrobna, kar pomeni, da jo lahko nosiš več dni zapored brez pranja. Konec dneva jo samo obesiš na vežem zraku in zjutraj je že oprana z močjo vetra.

Tako da, čeprav se na prvi pogled zdi nenavadno nositi merino majico oz. oblačila iz merino volne med poletnim pohodom, so njene lastnosti idealne za ohranjanje udobja, suhosti in svežine, kar je ključno pri dolgotrajnih in zahtevnih pohodih v naravi.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj