Na vsebino

Hope's Bivouac - Ti pa si vredna! (5)

V lanskem letu sem bila z merino oblačili prisotna na Ovčjem balu, ki se odvija na Jezerskem ob Planšarskem jezeru. Ko je eden od obiskovalcev videl cenik, je rekel: "Ti pa si vredna, če si vsa oblečena v merino oblačila!". V bistvu mi je bilo malo nerodno, ker take opazke nisem pričakovala. Glede oči, lepote, pameti (oh kako dobre gene imam) sem že navajena, tole,... Da, BOGATA SEM! In zakaj so oblačila iz merino volne tako draga? Ker je to resnično vrhunsko, vsestransko, čarobno in naravno vlakno, ki se obnaša kot naša druga koža.

In kaj je tako posebnega z merino volno? Merino volna je še posebej cenjena in je številne korake pred drugimi vrstami volne ali sintetičnimi vlakninami zaradi svojih edinstvenih lastnosti. Tukaj je še nekaj dodatnih razlogov, zakaj je merino volna tako posebna:

  • Izjemno fina: Merino ovce proizvajajo zelo fino volno, ki je mnogo mehkejša na dotik v primerjavi z drugimi ovčjimi volnami. Ta finost pripomore k temu, da je merino volna manj srbeča in dražilna za kožo.
  • Regulirajo temperaturo telesa: Merino volna je znana po svoji sposobnosti uravnavanja telesne temperature. Ob hladnem vremenu zadržuje toploto in deluje kot izolator, ob toplejšem vremenu pa pomaga pri hlajenju, saj omogoča, da koža "diha".
  • Odpornost na ogenj: Merino volna je naravno odporna na ogenj in se ne topi ali kaplja kot sintetične tkanine.
  • Sposobnost samočiščenja: Merino volna naravno vsebuje lanolin, maščobno snov, ki deluje kot naravni repelent za bakterije in prah. Lanolin lahko pomaga preprečevati nabiranje umazanije in bakterij na površini volnenih vlaken.
  • Antialergena: Merino volna velja za hipoalergeno, kar pomeni, da je manj verjetno, da bi povzročila alergijske reakcije pri ljudeh, ki so občutljivi na določene alergene. Vendar pa to ne pomeni, da je nemogoče razviti alergijo na merino volno.

Njena vsestranskost in udobje sta naredila merino volno eno izmed najbolj zaželenih naravnih vlaken na svetu.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj