Na vsebino

Hope's Bivouac - Kaj je merino volna? (4)

Danes ob pisanju tega zapisa imam že cel dan na repeat komad Ukiuq , od The Jerry Cans, ki pojejo v inuitščini. Najraje poslušam glasbo, kjer jezika ne poznam, saj se raje prepustim zvokom.

Kaj je merino volna? Merino volna je naravno vlakno, pridobljeno iz ovčje volne, natančneje od merino ovac. Merino ovce so znane po izjemno fini in mehki volni, ki je v primerjavi z običajno ovčjo volno manj srbeča in dražilna za kožo. Velikokrat so vzrok za kožne bolezni prav oblačila iz sintetike.

Nekatere značilnosti in prednosti merino volne vključujejo:

  • Termoregulacija: Merino volna pomaga uravnavati telesno temperaturo, saj vas greje ko je hladno in hladi, ko je vroče.
  • Vpojnost: Merino volna absorbira in sprošča vodno paro, kar pomeni, da lahko vlaži zrak, ko je suho, in ga osuši, ko je preveč vlažno. Absorbira do 35% vodne pare v lasni teži (sintetika le 7%, bombaž pa vemo da je takoj hladen ko je moker).
  • Odpor proti vonjavam: Zaradi svoje sposobnosti vpijanja vlage merino volna zmanjšuje rast bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave. To pomeni, da se oblačila iz merino volne lahko nosijo več dni zapored, ne da bi zasmrdela. Hkrati pa vsebujejo lanolin.
  • UV zaščita: Merino volna nudi naravno zaščito pred UV žarki, dokazano od 40 UPF naprej.
  • Biološko razgradljivost: Kot naravni material je merino volna biološko razgradljiva.
  • Elastičnost: Merino volna je naravno elastična, kar pomeni, da se oblačila iz nje prilagajajo telesu in se po raztezanju vrnejo v svojo prvotno obliko.Merino volna je priljubljena za različne uporabe, vključno z oblačili za aktivnosti na prostem, kot so pohodništvo, kolesarjenje ali smučanje, zaradi svojih termoregulacijskih lastnosti in odpornosti proti vonjavam. Kot tudi oblačila za prosti čas in za v službo.

Kaj ima Ukiuq in The Jerry Cans z merino volno? Ma ne vem če imajo kaj, ampak komad govori o tem, da se je potrebno za na Arktiko obleči v dobra in topla oblačila. Kar pa merino oblačila so.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj