Na vsebino

Dve oporoki

Bralec je bil kot dedič udeležen v zapuščinskem postopku. Pokojni je napravil dve oporoki, sodišče pa je upoštevalo obe. Zanima ga ali je to prav in ali ni res, da poznejša oporoka izniči prejšnjo oporoko?

Odvetnik odgovarja

Za konkreten odgovor na postavljeno vprašanje, bi moral pregledati celotno dokumentacijo spisa. Vsekakor pa lahko podam teoretičen odgovor na vprašanje.

Glede na bralčevo trditev, da je sodišče upoštevalo obe oporoki je moč sklepati, da imata obe listini naravo oporoke. Zakon o dedovanju (ZD) določa katera, v primeru več oporok, je veljavna. 101. člen ZD določa, da v kolikor se s poznejšo oporoko izrecno ne prekliče prejšnja, ostane tudi ta v veljavi, razen če določila prejšnje oporoke niso v nasprotju z novo oporoko. Dejansko to pomeni, da prejšnja oporoka ostane veljavna, če ni v novi oporoki izrecno preklicana, pod pogojem, da stara in nova oporoka nista v nasprotju.

Glede na opisano je moč sklepati, da s poznejšo oporoko ni bila izrecno preklicana prejšnja oporoka in pa tudi to, da določen del prejšnje oporoke ni v nasprotju z novo oporoko. Torej je zapustnik z novo oporoko samo deloma spremenil njegovo poslednjo voljo. V takem primeru sodišče obravnava obe oporoki kot enotno zapustnikovo voljo, ugotovi kaj velja in izda sklep o dedovanju.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj