Na vsebino

Odstranitev drevesa

Bralec je postavil vprašanje, ki ga objavljam v celoti »Pred hišo je ogromno visoko drevo. Obstaja resna nevarnost, da se zruši na katero koli hišo blizu. Sicer je večinski dogovor z solastniki parceli. Kateri zakon je naklonjen da drevo odstrani ogroženi sam, ki mu preti nevarnost padca?«

Odvetnik odgovarja

Bralec je navedel, da obstaja večinski dogovor s solastniki parcel, vendar pa dejansko ne vem kaj to pomeni in podajam samo splošni odgovor.

Pri odgovoru na vprašanje izhajam iz predpostavke, da drevo ne stoji na meji in da gre za varovanje zasebnih interesov. Obligacijski zakonik (OZ) v 133. členu določa, da lahko vsakdo zahteva od drugega, da odstrani vir nevarnosti, od katerega grozi njemu ali nedoločenemu številu oseb večja škoda, ter da se vzdrži dejavnosti, iz katere izvira vznemirjanje ali škodna nevarnost, če nastanka vznemirjanja ali škode ni mogoče preprečiti z ustreznimi ukrepi. Ogroženi mora tako prvenstveno zahtevati od lastnika drevesa, da le tega odstrani ali povzame druge ukrepe in če tega ne naredi lahko opisano zahtevajo po sodni poti.

V primeru, da pa je nevarnost že tako velika, da gre za konkretno nevarnost, ki resno ogroža hišo in ljudi (in ne zgolj za možnost, da se drevo poruši) pa bi morebitni lastnik lahko deloval celo v skrajni sili (stiski) kar omogoča 2. odstavek 138. člena OZ in sam odstranil drevo. Takšno ravnanje pod določenimi pogoji ne bi bilo protipravno. Vendar pa bi bilo za konkreten odgovor na opisano vprašanje potrebno presoditi dejansko situacijo predvsem ali je nevarnost res tako konkretna.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj