Na vsebino

Elektronski naslov družbe

Tokratni prispevek je namenjen spremembi Zakona o gospodarskih družbah in se nanaša na obveznost vpisa elektronskega naslova v Poslovni register Slovenije.

Odvetnik odgovarja

Z zadnjo novelo zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1K) je bil med drugim spremenjen tudi 47. člen Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). Noveliran 47. člen sedaj tako določa, da morajo družbe ob predlogu za vpis v Poslovni register Slovenije navesti tudi elektronski naslov družbe.

Tudi družbe, ki so na dan uveljavitve novele ZGD-1K že vpisane v Poslovni register Slovenije morajo podatke dopolniti z njihovim elektronskim naslovom. Opisano morajo opraviti v roku enega leta od uveljavitve prej navedene novele, to je do 24.2.2022.

Obveznost velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe, za gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij, ne velja pa . Obveznost ne velja za samostojne podjetnike.

Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov, naj preverijo ali je le-ta ustrezen in ga po potrebi spremenijo.

Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave morajo sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis.

Elektronski naslov družbe je javen podatek in bo javno objavljen na spletni strani AJPES ePRS, prav tako bo dostopen vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije.

Na videz majhna zahteva ima lahko tudi finančne posledica. Ne objava podatkov oziroma posredovanje napačnih podatkov v nasprotju z 47. členom ZGD-1 je prekršek za katerega je v 685. členu ZGD-1 predpisana v višini od 15.000 do 45.000 EUR za veliko družbo, od 10.000 do 30.000 EUR za srednjo družba, od 2.500 do 15.000 EUR za majhno družbo in od 1.000 do 6.000 EUR za mikro družbo.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj